Zondagsdiensten en protestbijeenkomsten ziekenhuizen

Ziekenhuismedewerkers uit Alkmaar, Den Helder, Sneek, Den Haag, Nieuwegein, Utrecht en Woerden, waar in totaal ruim 15.000 medewerkers werken, nemen komende week het stokje over in de estafetteacties van ‘ziekenhuisstakingen’. Daarmee staat de teller van ziekenhuismedewerkers die - alleen al in oktober - betrokken zijn bij de cao-acties op ca 50.000. 

Ziekenhuismedewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder (15 oktober), Antonius Ziekenhuis in Sneek (16 oktober), HMC Westeinde in Den Haag (17 oktober) en de Antonius Ziekenhuizen in Nieuwegein, Woerden en Utrecht (17 oktober) zullen deze week 24 uur lang zondagsdiensten draaien; de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. De operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen en tientallen andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties.

Bij de diverse ziekenhuizen komen werknemers een aantal keer samen voor een protestbijeenkomst om kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Noordwestziekenhuisgroep Alkmaar & Den Helder
Om 09:45 vind er in Alkmaar buiten een protestactie plaats, Den Helder volgt om 11:45. Daar word de protestactie eveneens buiten gehouden, tenzij het regent, dan wordt de actie binnen gehouden. Bij de Noordwestziekenhuisgroep werken circa 4.000 medewerkers. 

Antonius ziekenhuis in Sneek
Naast de protestbijeenkomst op 16 okobter worden in het Antionius ziekenhuis in Sneek de hele dag ludieke acties verzorgd om medewerkers in het zonnetje te zetten. Tevens gaan medewerkers van de Technische Dienst en de operatie-assistentes zich die dag inzetten als poppen- en speelgoeddokters voor het speelgoed van kinderen. Er werken ca. 1.300 mensen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

HMC Westeinde Den Haag
De protestactie op 17 oktober in het HMC Westeinde start met een sprekersprogramma van circa 30 minuten. Daarna zullen medewerkers in een lawaaioptocht een ronde lopen om het ziekenhuis. HMC Jong (medewerkers tot 35 jaar) organiseren tussen 13:00 en 15:00 uur ludieke acties in de hal. Er werken circa 4.000 medewerkers in het HMC Westeinde.

Antonius ziekenhuizen provincie Utrecht
Behalve de protest- en lawaaibijeenkomsten in Nieuwegein en Utrecht hebben beide locaties een uitgebreid ludiek programma in de centrale hal. Zoals een steriele jas aantrekken-wedstrijd, een quiz, er is een nagebouwde OK en portrettengalerij van actievoerende medewerkers met actieleuzen.

Op de verpleegafdelingen verzorgen medewerkers acties met extra aandacht voor de patiënten, zoals samen de krant lezen, nagels lakken en Haagse bakjes koffie met de ‘koek is op’-koekjes aanbieden aan patiënten.

In Woerden vindt een afsluitende actie plaats met een high tea voor ziekenhuismedewerkers. Er werken in totaal circa 5.800 medewerkers in de Antonius Ziekenhuizen in de provincie Utrecht.

FNV: "Een goede cao is nodig om de sector aantrekkelijk te houden voor nieuwe werknemers en het behoud van de huidige werknemers. Alleen daarmee kunnen we de werkdruk hanteerbaar houden en kwaliteit van zorg blijven garanderen. Zolang het eindbod van de ziekenhuiswerkgevers, met een te lage structurele loonstijging, niet van tafel is, gaan de acties door!"

Uitingen van ongenoegen in de zorg  (Foto: FOK!)
Uitingen van ongenoegen in de zorg (Foto: FOK!)

Uitingen van ongenoegen in de zorg  (Foto: FOK!)
Uitingen van ongenoegen in de zorg (Foto: FOK!)