Verkoopverbod voor bont in CaliforniŽ

Democratisch gouverneur Gavin Newsom van Californië tekende zaterdag een wetsontwerp dat de verkoop en productie van nieuwe bontproducten in de gehele staat verbiedt. Californië is hiermee de eerste staat in de Verenigde Staten met een dergelijke wet, of er nog meer staten zullen volgen is niet bekend.


Ongerelateerde foto (Foto: Getty images)

Met ingang van januari 2023 verbiedt het de verkoop en productie van nieuwe bontproducten, maar Californië zou Californië niet zijn als het niet wat uitzonderingen voor minderheden zou invoeren. Het verbod is niet van toepassing op gebruikte bontproducten, maar bijvoorbeeld ook niet op bontproducten die worden gebruikt voor religieuze doeleinden of voor traditionele tribale, culturele of spirituele doeleinden door leden van Indiaanse stammen. Ook blijft leer en schapenvacht buiten de wetgeving. 

"De bontindustrie veroorzaakt wereldwijd het lijden en dood van meer dan 100 miljoen dieren wereldwijd, en dieren op bontfabrieken worden gedwongen in krappe kooien met draadbodem te leven, voordat ze wreed worden gedood door middel van vergassing of elektrocutie," aldus een verklaring van The Humane Society of the United States, de grootste Amerikaanse dierenrechtenorganisatie.

Newsom tekende zaterdag nog meerdere dierenwelzijnswetten, waaronder een verbod om wilde dieren in circussen te gebruiken en het instellen van een moratorium op het jagen, vangen of doden van rode lynxen.