Frodeno wint Ironman Hawaï in nieuw parcoursrecord

Jan Frodeno is voor de derde keer wereldkampioen Ironman geworden. De Duitser legde op Hawaï de klassieke triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen) af in een tijd van 7.51.13 en dat was een nieuw parcoursrecord. In 2015 en 2016 was hij ook de beste in Hawaï.

Frodeno zag zijn landgenoot en titelverdediger Patrick Lange, die de afgelopen twee jaar de beste was, opgeven met koorts. Met nog 110 kilometer te fietsen staakte hij huilend de strijd. Lange had vorig jaar het parcoursrecord nog gezet op 7.52.38.

De 38-jarige Frodeno had zelf bij het fietsen de leiding genomen. Na 3,8 kilometer zwemmen en 180,2 kilometer fietsen had hij een voorsprong van meer dan twee minuten en op de marathon zou de Duitser alleen maar meer uitlopen op zijn concurrenten. Hij won uiteindelijk met acht minuten voorsprong op Tim O'Donnell. Sebastian Kienle werd derde.

Ook bij de dames ging de winst naar Duitsland. Anne Haug was de beste in een tijd van 8.40.10. De 36e Duitse triatlete ging in de marathon op en over Lucy Charles-Barclay, die na het fietsen de leiding had genomen, maar moest voor de derde maal genoegen nemen met een tweede plaats.

Daniela Ryf, de voorbije vier jaar onaantastbaar in Hawaï, had een totale offday. De Zwitserse kwam pas als dertiende binnen op meer dan een half uur van de Duitse Haug. Vorig jaar kwam ze nog tot een parcoursrecord van 8.26.16.

De Nederlandse Els Visser debuteerde bij de wereldtitelstrijd met een zestiende plaats.