NASCAR strijkt neer op Monster Mile, problemen voor titelkandidaten

Voor de liefhebbers van een stevig potje racen gaan we nog even terug naar het weekeinde: op de Dover International Speedway, ook wel de Monster Mile genoemd, werd de eerste van drie races verreden in de tweede ronde van de NASCAR Cup Series-playoffs.

Nog voor de start ging het al fout voor regerend kampioen Joey Logano: hij kwam tijdens de opwarmronden binnen met een probleem aan de achterkant van zijn auto en stuurde noodgedwongen de garage in.

Met jubilaris Denny Hamlin - bezig aan zijn 500e Cup-race - en Kyle Larson op de voorste rij werd het veld op gang gevlagd, Kevin Harvick deed een mislukte aanval op de leiding. Chase Elliott reed prima voorin, maar kwam al snel binnen met technische problemen en was net als mede-playoffcoureur Logano klaar.

Problemen voor Logano (Bron: YouTube)

Larson kreeg het al snel wat lastiger en zag Martin Truex en William Byron langszij komen, maar met een goede pitstop pakte hij plek drie terug - ruim achter Hamlin en Truex. Hamlin's leidende positie kwam niet meer in gevaar en hij won de eerste stage, voor Truex en Larson.

Hamlin behield de leiding bij de herstart, Harvick en Truex sloten aan. Zo bleef het tot de pitstops halverwege de stage, waarbij Truex voorbij Harvick kwam. Byron reed ondertussen op plek vijf, maar die kon hij inleveren: bij het uitrijden van de pitstraat reed de jongeling te hard.

In de slotfase van stage twee ging het er ineens stevig aan toe: Truex nam de leiding over van Hamlin, die in een paar ronden ook Larson en Harvick te verwerken kreeg. Dat lukte deels: Truex won de stage voor Larson, terwijl Hamlin Harvick nog wel achter zich kon houden voor de derde plek.

Problemen voor Elliott (Bron: YouTube)

Larson nam de leiding tijdens de pitstops over, Hamlin en Erik Jones werden al vrij snel op een gat gereden. Na Elliott en Logano volgde nog een play-offcoureur met grote problemen: Ryan Blaney gaf aan 'letterlijk geen remmen' meer te hebben en moest de garage in.

Jones viel bij de pitstops weg doordat hij gestraft werd voor het te hard binnenrijden, Larson behield met afstand de leiding. Alex Bowman kwam ondertussen goed naar voren, terwijl Truex tussen de achterblijvers door langzaam richting Larson reed, met nog minder dan veertig ronden op de teller.

Meer zat er echter niet in en voor het eerst sinds september 2017 kon Larson weer zegevieren, waarmee het team van Chip Ganassi gelijk voor het eerst een auto bij de laatste acht van de play-offs heeft staan. Truex eindigde als tweede, voor Bowman en Harvick.

Problemen voor Blaney (Bron: YouTube)