Integrale actiedag Hennep gestart; doorzoekingen op meerdere locaties

Tientallen medewerkers van het Openbaar Ministerie Limburg, agenten van de politie Limburg, de Belastingdienst en het Team Ondermijning Limburg zijn gestart met een actiedag gericht op hennep.

Het onderzoek richt zich op de grootschalige handel in benodigdheden voor de hennepteelt waaronder hennepstekken. Er worden vijf woningen en een bedrijfspanden doorzocht die vooral gevestigd zijn in de regio Parkstad. Mogelijk dat in de loop van de middag (tussentijdse) resultaten kunnen worden gedeeld over de gezamenlijke actiedag.

Een politiewoordvoerderr: "De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger."

Bovenwereld
Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Parkstad gemeenten op deze facilitators werkt zeer verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.

Aanpak ondermijning
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken.