Uitspraak in zaak oud-directeur Slotervaartziekenhuis Erbudak uitgesteld

De uitspraak in de zaak tegen Aysel Erbudak, oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis, wordt opgeschort. Eigenlijk zou Erbudak vandaag horen of ze daadwerkelijk een celstraf van twee jaar krijgt. De advocaat van Erbudak heeft echter een verzoek ingediend voor het horen van nieuwe getuigen.

Lees ook Twee jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-directeur ziekenhuis vanwege verduistering 1,2 miljoen en Oud-directeur Slotervaartziekenhuis gaat schulden 'nooit van mijn leven betalen'

Dat meldt Het Parool. De zaak wordt op 25 november hervat. Op die dag volgt een uitspraak in de zaak wanneer de rechtbank het verzoek om nieuwe getuigen te horen verwerpt. Als de rechtbank instemt met het verzoek, wordt de zaak aangehouden. Erbudak hoorde een maand geleden een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich geëist. Ze wordt verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro aan ziekenhuisgeld.

Volgens het OM liet ze via twee valse facturen één miljoen euro aan een handlanger betalen. Met dat bedrag financierde ze de aankoop van een zorginstelling in Turkije door haarzelf. Op de facturen stond dat er een voorschot betaald moest worden vanwege de aanschaf van apparatuur voor de afdeling Radiologie. De apparatuur is nooit geleverd.

'Misbruik van vertrouwen'
Ook zou ze het ziekenhuis voor 200.000 euro aan aandelen hebben laten kopen. Die aandelen verkocht ze weer en het geld zou ze op eigen rekening en de rekening van haar zoon hebben gestort. Ook dat ziet het OM als verduistering. 'Ze heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat je moet kunnen stellen in iemand van haar positie', stelde de officier op zitting. 'de verdachte stond haar financieel gewin voorop. Dat is onvergeeflijk.'

Erbudak heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens haar advocaat trad zij in Turkije op namens het Slotervaartziekenhuis. Volgens de advocaat werd het vastgoed in Turkije op haar naam gezet, omdat de Turkse wetgeving dat vereiste. De andere twee ton zou door een fout van het ziekenhuis verkeerd in de administratie zijn beland.