VVD Amsterdam woest om AEB-crisis

De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de recente ontwikkelingen in de crisis rond het Afval Energie Bedrijf (AEB). Vrijdag maakte het stadsbestuur bekend dat de fusie met afvalverwerker HVC is afgeketst.

Om het AEB het einde van het jaar te laten halen, denkt het college van burgemeester en wethouders ook nog eens 45 miljoen extra te moeten investeren. Dat geld komt bovenop de 35 miljoen die al was vrijgemaakt. Keerzijde is wel dat twee van de vier gesloten verbrandingsovens binnenkort weer gebruikt kunnen worden. Eind november moeten ook de laatste twee ovens weer in bedrijf zijn.

"Tachtig miljoen euro belastinggeld van de Amsterdammer die even in een paar weken tijd, om ideologische redenen is weggegooid. Ik vind het verschrikkelijk." Samen met een aantal andere oppositiepartijen kondigde Poot aan vragen te gaan stellen tijdens de gemeenteraadsvergadering van komende week.

Uitleg college
Van de verantwoordelijk wethouders Van Doornick (GroenLinks) en Dijksma (PvdA) wil Poot weten hoe het stadsbestuur de nieuwe miljoeneninvestering gaat uitleggen aan Amsterdamse belastingbetalers. Maar ook wil ze weten hoe het college het stuklopen van de fusie met HVC gaat verklaren aan de werknemers van het AEB die al maanden in onzekerheid verkeren.

"De medewerkers die eigenlijk stonden te juichen vanwege het feit dat Beelen, de private partij, graag met hen in zee wilden. Vervolgens hoorden nee dat wordt het niet: HVC. Nu blijkt dat dat het weer niet wordt, nu het bedrijf geveild gaat worden. Ik snap wel dat je dan als werknemer echt wel even uit het veld geslagen bent."

Positie AEB
Nu de fusie met HVC niet doorgaat, wordt het AEB waarschijnlijk verkocht via een veiling. Maar ook het in eigendom houden van het bedrijf door de gemeente "kan niet worden uitgesloten", schreef het stadsbestuur vrijdag.

Maar die laatste optie ziet Poot helemaal niet zitten, gezien de problemen uit het verleden. "Iedere keer was het opnieuw dat er een technisch probleem was, achterstallig onderhoud, dividend dat niet uitgekeerd kon worden. Dus mijn conclusie is ook wel dat de gemeente dit gewoon niet kan. Dit is een bedrijf dat op een concurrerende markt opereert en dan moet je niet gaan proberen om als overheid ondernemer te gaan spelen."

Crisis bij afvalverwerker AEB
Het AEB staat sinds begin 2018 onder verscherpt toezicht, wegens zorgen over de veiligheid. Uiteindelijk besloot het bedrijf in de zomer van 2019 vier van de zes verbrandingslijnen te sluiten, omdat het niet lukte de veiligheidssituatie voldoende te verbeteren. Wethouder Udo Kock stapte na de zomer op. Hij vond dat het noodlijdende bedrijf geprivatiseerd moest worden, maar daar was een meerderheid van het stadsbestuur het niet mee eens.