Morrison per direct weg als bondscoach volleybalsters

Jamie Morrison is niet langer bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. Het stoppen is de uitkomst van een evaluatie tussen de Amerikaan en de volleybalbond Nevobo. Morrison was sinds februari 2017 bondscoach.

De samenwerking tussen de 38-jarige trainer en het Nederlandse volleybalteam was in de eerste twee seizoenen succesvol. Oranje haalde onder zijn leiding twee keer de Final Six van de World Grand Prix / Volleyball Nations League, won zilver op het EK 2017 en eindigde als vierde op het WK 2018, de hoogste klassering ooit op een WK.

Dit jaar werden de gestelde doelen echter niet gehaald. Op het eerste OKT in Catania werd in de beslissende wedstrijd verloren van Italië, de vicewereldkampioen van 2018. Op het EK was Turkije in de kwartfinale met 3-0 te sterk voor Oranje. Op de World Cup in Japan werd weliswaar knap gewonnen van grootmacht Brazilië, maar verloor Nederland van de Verenigde Staten, Servië, Rusland, China, de Dominicaanse Republiek en Japan.

“Ik betreur het zeer dat we deze moeilijke beslissing hebben moeten maken”, aldus Joop Alberda, technisch directeur Nevobo. “Jamie heeft in 2017 en 2018 prachtige resultaten geboekt met het team, en daar zijn we hem dankbaar voor. Na een uitgebreide evaluatie van het afgelopen seizoen is er echter onvoldoende vertrouwen om de route te vervolgen naar het aankomende OKT en het WK 2022.”

“De afgelopen drie jaar heb ik mij met hart en ziel ingezet voor het Nederlands volleybalteam”, zegt Jamie Morrison in een reactie. “Ik heb met veel plezier en energie gewerkt op Papendal, met een fantastische staf aan mijn zijde. Echter in 2019 hebben we onze doelen niet gehaald en daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik had de klus, waaraan ik begon in 2017, richting Tokio graag afgemaakt, maar dat zit er nu niet meer in. Ik wens het team en het programma alle succes voor de toekomst.”

De volleybalsters krijgen nog een kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Van 7 t/m 12 januari 2020 strijdt Nederland met zeven andere landen om één beschikbaar ticket. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Apeldoornse Omnisport. De acht deelnemers aan dit laatste OKT zijn: Nederland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan.