'Korpsleiding wil geen anti-drugsbrigade, maar vier flexibele units'

De korpsleiding van de Nationale Politie wil geen aparte anti-drugsbrigade in het leven roepen. In plaats daarvan moeten er vier 'flexibele units' komen.

De 'units' - die in totaal uit 350 rechercheurs en specialisten gaan bestaan - worden ingezet om georganiseerde misdaad te bestrijden, meldt Het Parool op basis van bronnen. Ze gaan onder meer aandacht besteden aan internationale drugshandel en het afpakken van crimineel vermogen. Daarnaast moeten ze jonge criminelen die carrière willen maken tijdig signaleren.

Geen FBI
Korpschef Erik Akerboom wil met dit plan voorkomen dat er een aparte 'FBI- of DEA-achtige eenheid' gecreëerd wordt, meldt de krant. Het is dan ook de bedoeling dat de teams gaan samenwerken met de nationale recherche en lokale eenheden.

Derk Wiersum
Het voorstel was al een tijdje in de maak. Na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zette de korpsleiding vaart achter het plan, ook al leek minister Grapperhaus (Justitie) de voorkeur te geven aan een anti-drugsbrigade.

Inmiddels heeft de korpsleiding de plannen toch aan hem voorgelegd. Deze zal Grapperhaus vandaag bespreken in de ministerraad.

Maar de 'units' zijn volgens Akerboom nog niet voldoende, vertellen ingewijden. Hij zou benadrukken dat er nog steeds extra manschappen nodig zijn voor de beveiliging van advocaten, officieren van justitie en rechters.