Tienkamper Kaul stunt met wereldtitel, Johnson-Thompson klopt Thiam

Tienkamper Niklas Kaul heeft in het Qatarese Doha voor een forse stunt gezorgd. De pas 21-jarige Duitser, ook al wereldkampioen bij de jeugd en junioren, veroverde in de hoofdstad het goud en mag zich de komende twee jaar 's werelds beste atleet noemen.

Een beetje hulp was er wel: wereldrecordhouder en wereldkampioen Kevin Mayer hield het bij het polsstokhoogspringen met een blessure voor gezien en viel dus weg, terwijl Lindon Victor uit Grenada - hard op weg om onder meer Kaul te verslaan - bij het discuswerpen geen geldige poging liet noteren.

Kaul draaide juist een dijk van een tweede dag en verbeterde zichzelf op de 110 meter horden, het discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen én de afsluitende 1500 meter. Daar paakte hij ruim genoeg punten op de eveneens uitermate verrassende Est Maicel Uibo om het goud te pakken, terwijl het brons achter Uibo naar de Canadees Damian Warner ging, op voorhand toch de voornaamste uitdager van Mayer. Pieter Braun eindigde als zevende.

Op de zevenkamp was de Belgische olympisch kampioene Nafissatou Thiam na dag één prima op weg, maar na matig verspringen ging het bij het speerwerpen helemaal fout: ze leverde meer dan elf meter in op haar beste prestaties en verloor zo een hele klap punten.

Johnson-Thompson won juist op elk onderdeel punten ten opzichte van haar beste prestaties en eindigde haar zevenkamp door op de 800 meter genoeg afstand op Thiam te pakken om het goud veilig te stellen in een dik persoonlijk record. De Oostenrijkse Verena Preiner verraste met brons, Nadine Broersen en de jonge Emma Oosterwegel werden zesde en zevende. Anouk Vetter verscheen niet aan de start van de 800 meter.