Naser in bizarre tijd naar wereldtitel 400 meter, Hassan simpel naar finale 1500m

Sifan Hassan heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha simpel geplaatst voor de finale op de 1500 meter. De kersvers wereldkampioene op de tien kilometer won haar halve finale zonder noemenswaardige problemen.

Het hoogtepunt van de dag was zonder meer de finale van de 400 meter bij de vrouwen. Dat leek op voorhand te gaan tussen topfavoriete Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's en de Bahreinse Salwa Eid Naser en dat bleek ook het geval. Naser kwam als eerste de laatste bocht uit, Miller-Uibo probeerde de aanval in te zetten, maar kreeg het niet voor elkaar.

Naser pakte na zilver in 2017 nu de wereldtitel in een fenomenale tijd van 48,14 seconden, de derde tijd ooit gelopen en 's werelds snelste tijd sinds Marita Koch uit het immer betrouwbare Oost-Duitsland in 1985 het wereldrecord op 47,60 zette. Verder was alleen de Tsjechoslowaakse Jarmila Kratochvilova met 47,99 sneller dan Naser in Doha. Miller-Uibo pakte met 48,37 - eveneens een wereldtijd - het zilver, de Jamaicaanse Shericka Jackson figureerde met brons in 49,47.

De gweldige finale van Naser (Bron: YouTube)

Het kogelstoten bij de vrouwen kende zoals eigenlijk wel gebruikelijk is niet echt een daverend niveau, maar dat kon Gong Lijao weinig schelen. De Chinese stootte de vijf kilo naar 19,55 meter en pakte haar tweede opeenvolgende wereldtitel, voor de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd (19,47m) en de Duitse oud-wereldkampioene Christina Schwanitz (19,17m).

Kogelstoter Denzel Comenentia kwam in de kwalificaties niet verder dan 20,03 meter, waarmee hij met de 26e plek werd uitgeschakeld. De Pool Michal Haratyk en de Jamaicaan O'Dayne Richards haalden het als outsiders voor de medailles ook niet.

Op de 1500 meter viel het doek voor George Manangoi. De Keniaan is de wereldkampioen bij de jeugd van 2017, wereldkampioen bij de junioren van 2018 en winnaar van het goud op de All-Africa Games dit jaar, maar sneuvelde in de series als enige serieuze medaillekandidaat.