Jumbo en ALDI halen voorverpakte vleeswaren terug

Jumbo heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor diverse gesneden voorverpakte vleeswaren. Jumbo is door een van zijn leveranciers, Offerman uit Aalsmeer, geïnformeerd dat 1 van de 3 productielocaties van gesneden voorverpakte vleeswaren mogelijk besmet is met een listeriabacterie. Jumbo haalt per direct een deel van de vleeswaren uit de schappen. Jumbo vraagt klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren.

Het consumeren van de genoemde producten kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.

Klanten die een dergelijk product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice van Jumbo via 0800 - 0220 161. De volledige lijst met vleeswaren die Jumbo terugroept is te vinden op de website van jumbo zelf of bij de NVWA.

Update 08:38 uur
Met dank aan Psychopaatje weten we dat ook de ALDI een aantal voorverpakte vleeswaren terugroept in verband met hetzelfde probleem. Bij de ALDI gaat het slechts om vier producten. De lijst is op de website te vinden. 

Update 09:33 uur
De andere afnemers van het bedrijf zijn inmiddels geinformeerd en zullen waarschijnlijk spoedig met een lijst komen van producten die teruggeroepen worden. Het gaat daarbij onder meer om de groothandels Sligro, Bidfood en Versunie.