Fouad Rashidi doodgeschoten: 'Een koelbloedige daad'

Op zaterdagavond 8 september 2018 werd de 34-jarige Fouad Rashidi doodgeschoten. Hij zat achter het stuur van zijn auto toen hij vijf keer in zijn hoofd werd geschoten. De officier van justitie omschrijft het als een “koelbloedige daad”. Een 57-jarige Eindhovenaar wordt enige tijd later opgepakt als verdachte in de zaak. Gisteren stond hij voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de Eindhovenaar de schutter is geweest op die bewuste dag in september en baseert dat op meerdere bewijsmiddelen. De officier van justitie: “Er zijn verschillende getuigenverklaringen in combinatie met camerabeelden die wijzen in de richting van de verdachte. Ook hebben wij telefoongegevens die te linken zijn aan de Eindhovenaar. Een ander belangrijk bewijsmiddel in de zaak is bloed van Fouad dat op de schoenen van de verdachte werd gevonden.”

Bekenden
Hoewel de recherche ook flink heeft geïnvesteerd in de aanleiding van de schietpartij, is de precieze achtergrond niet duidelijk geworden. De verdachte en Fouad Rashidi kenden elkaar. Fouad had namelijk een kantoor in het bedrijfspand van de verdachte, die auto’s verkoopt. Rashidi zat in de autolakbranche. Mogelijk hebben ze een conflict gehad dat de dood van Fouad kan verklaren, maar helemaal duidelijk is dat niet geworden.

Leugenachtig
De verdachte ontkent dat hij de schutter is geweest, maar zijn verklaringen overtuigen het Openbaar Ministerie niet: “Op onderdelen verklaart hij duidelijk leugenachtig, op andere onderdelen verklaart hij belastend voor zichzelf, soms zwijgt hij, soms ontkent hij”, zo vertelt de officier van justitie tijdens de zitting, waarbij veel nabestaanden aanwezig waren.

Eis
Hij neemt het de Eindhovenaar kwalijk dat hij geen openheid zaken geeft over de toedracht van de schietpartij, die op de openbare weg werd gepleegd en waarvan onder meer een tiener getuige was. Op deze jongen heeft de gebeurtenis een enorme impact. Hij worstelt nog altijd met de gevolgen van wat hij gezien heeft. De officier van justitie eist daarom een gevangenisstraf voor de duur van 13 jaar tegen de verdachte.

Uitspraak in de zaak volgt over twee weken.