Asher-Smith snelt naar indrukwekkende wereldtitel 200 meter

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha heeft Dina Asher-Smith zoals vermacht met enig vertoon van macht de wereldtitel gepakt op de 200 meter. De Britse was bij afwezigheid van onder meer Elaine Thompson en Shanae Miller-Uibo de absolute topfavoriete en maakte dat waar.

Asher-Smith sloeg haar slag vooral in het tweede deel van de race, waarin ze naar een indrukwekkend nationaal record van 21,88 seconden snelde. De Amerikaanse Brittany Brown pakte met 22,22 seconden het zilver, terwijl de Zwitserse Mujinga Kambundji de kans op een medaille met beide handen greep: brons in 22,51 seconden. McLeod werd na afloop nog gediskwalificeerd en verloor dus zijn laatste plek, omdat hij de Spanjaard Orlando Ortega - die met 13,30 vijfde werd - hinderde.

De finale van de 110 meter horden werd een flink slagveld. De Amerikaan Grant Holloway en de Jamaicaanse olympisch- en wereldkampioen Omar McLeod streden om het goud, tot McLeod een horde raakte, zijn balans verloor en hard onderuit ging. Holloway snelde in 13,10 seconden naar het goud, de Rus Sergey Shubenkov kwam ondanks een sterk slot net tekort en pakte zilver in 13,15 seconden, voor de 13,18 van de Fransman Pascal Martinot-Lagarde.

Pawel Fajdek was de grote favoriet om voor de vierde opeenvolgende keer wereldkampioen in het kogelslingeren te worden en dat maakte de Pool, die op de Olympische Spelen twee keer faalde, volledig waar. Met 80,16 meter gooide hij de deur in de tweede poging op slot, in de vierde ronde deed hij er met 80,50m nog een schepje bovenop. De Fransman Quentin Bigot pakte met 78,19m verrassend zilver door de Hongaar Bence Halasz met welgeteld één centimeter te kloppen.

In de halve finales van de 400 meter horden maakte Sydney McLaughlin grote indruk. De Amerikaanse kwam in 53,81 seconden over de finish, de snelste tijd van de halve finales en ze zag eruit alsof ze nog een rondje kon. Femke Bol kon haar persoonlijk record van de series niet benaderen en met 56,37 strandde ze in de halve eindstrijd.