Hassan simpel naar halve finales 1500m op WK, Koster valt

Atlete Sifan Hassan heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha zonder grote problemen geplaatst voor de halve finales op de 1500 meter. De Nederlandse wereldkampioene op de tien kilometer won haar serie woensdagochtend.

De Australische Georgia Griffith maakte vanaf het begin het tempo en kwam drie ronden achter elkaar als eerste door. Ze viel flink terug en finishte slechts als tiende en voorlaatste, maar haar harde werk werd uitbetaald: ze mocht als een van de tijdsnelsten alsnog door. De Ethiopische Axumawit Embaye haalde het niet en was daarmee de voornaamste uitvalster.

In de series van de 5000 meter zou Maureen Koster zich gewoon moeten plaatsen voor de finale, maar dat lukte niet: op zo'n tweederde van de race ging de Nederlandse hard onderuit en daarmee was haar WK voorbij. Discuswerpster Jorinde van Klinken kwam in de kwalificaties tot 58,58 meter en een achttiende plek, niet genoeg voor een plaats in de finale.

In de halve finales van de 110 meter horden maakte olympisch- en wereldkampioen Omar McLeod met 13,08 seconden een scherpe indruk, net als de Amerikaan Grant Holloway (13,10), de Spanjaard Orlando Ortega (13,16) en de Rus Sergey Shubenkov (13,18).

De 400 meter werd een grote domper voor Michael Norman, sinds dit jaar de gedeelde nummer vier op de eeuwige wereldranglijst. De Amerikaan leek met een blessure te kampen en bleef met 45,94 ver achter bij de rest, waardoor zijn toernooi na de halve finales voorbij is. Steven Gardiner uit de Bahama's maakte grote indruk door doodsimpel naar 44,13 te lopen, voormalig olympisch kampioen Kirani James uit Grenada kwam tot 44,23 en de Amerikaan Fred Kerley liep 44,25 seconden.