Ministerie past speech minister achteraf aan na boerenprotest

De speech die minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten gisteren tijdens het boerenprotest op het Malieveld gaf is achteraf aangepast door het ministerie. Het verhaal dat Schouten voor een groot deel van een papiertje voorlas is online gepubliceerd en heeft met de toevoeging van één woordje toch een wat andere betekenis gekregen.

De ChristenUnie-politica sprak voor de aanwezige boeren de volgende stoere woorden: "Zolang ik minister van Landbouw ben betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt." Heldere taal zou je zeggen waar de boeren dan ook enthousiast op reageerden. Maar in de op de site van het ministerie gepubliceerde speech zit een kleine aanpassing zo ontdekte NRC-journalist Rik Rutten.

"En zo lang dat ik minister van landbouw ben, betekent dat er wat mij betreft geen gedwongen halvering van de veestapel komt", zo valt nu te lezen. De toevoeging van het woordje 'gedwongen' kan de komende tijd nog een wereld van verschil maken, voor zowel de boeren als de regering.

De speech van Schouten bij het boerenprotest met rond 4:07 de gewraakte passage:

Carola Schouten tijdens het boerenprotest (Bron: YouTube/XXX414141)