Hoosbuien treffen groot deel van het land

Goeienacht!

De afgelopen dag, maar ook de afgelopen uren is een aardig deel van het land getroffen door hoosbuien. Dit begon eigenlijk gistermiddag al. In de loop van de avond trokken de buien van west naar oost over ons land.

Het begon allemaal in de middag met een occlusie die maar ter plaatse bleef trappelen boven het midden van ons land. Feitelijk is de weersverwachting van gisteren heel anders verlopen dan dat de modellen aangaven. De vertraging van de occlusie was niet voorzien. De meeste activiteit werd door het draaien van de wind vooral in het zuiden verwacht. Dat is echter ook wel uitgekomen.

De situatie was heel ingewikkeld. Ten zuiden van de occlusie was de wind zuidwestelijk. Ten noorden daarvan noordoostelijk. Op die occlusie ontstonden er buien. Ik keek er eigenlijk de hele ochtend tegenaan, zonder dat er wat gebeurde, de buien waren steeds net noordelijk. 

Dan punt twee. Vanuit het westen liep er ook een hoogtetrog mee, een koudeput dus. Dit in combinatie met warm zeewater zorgde voor een behoorlijk explosieve situatie op weergebied. Er ontstond een kleine maar zeer actieve buienlijn boven Noord-Holland, maar om precies te zijn, exact boven mijn aanvoerrichting. Maar de hele boel vertraagde en activeerde keer op keer.

Tegelijkertijd onstonden er een aantal zware buien in het zuiden van ons land. Mogelijk was er zelfs sprake van een windhoos. 

Resultaat hier is dat de regen met tientallen millimeters naar beneden kletterde. Die lijn hield het echter ook in het binnenland vol. Uiteindelijk groeide dit systeem uit tot één groot buiengebied. In een heel groot deel van het land is er echt een hele plens regen gevallen. Ik zal daar in mijn weerpraatje van vanavond op terug komen.

In ieder geval was er hier in Haarlem en omgeving sprake van grote wateroverlast, maar voor de regenliefhebber was het kicken geblazen. Uiteindelijk viel er hier tussen 16.00 tot 23.00 liefst 58 mm regen. Als je de regen van de voorgaande nacht meetelt zelfs 73 mm. 

Ik kom hier vanavond op terug in het weerpraatje!

Regen8 (Foto: Pixabay.com)
Regen (Foto: Pixabay.com)