Lyles wereldkampioen op 200 meter, Kendricks wint fraaie polsstokfinale

Noah Lyles heeft op het wereldkampioenschap atletiek in Doha het goud gepakt op de 200 meter. De 22-jarige Amerikaanse topfavoriet pakte zo zijn eerste grote titel bij de senioren.

Lyles ging halverwege nog gelijk op met onder meer de Brit Adam Gemili, maar vertraagde daarna beduidend minder snel dan de rest en snelde in een ietwat teleurstellende 19,83 seconden naar het goud. De Canadees Andre de Grasse pakte in 19,95 zilver, de Ecuadoriaan Alex Quiñonez raasde nog voorbij Gemili naar brons in 19,98 seconden.

Het polsstokhoogspringen bij de mannen leverde een mooie finale op tussen de drie grote favorieten: de Pool Piotr Lisek, de Amerikaan Sam Kendricks en de Zweed Armand Duplantis. De rest was op 5,70m al weggevallen, Lisek bleef haken op 5,87m en pakte brons.

Kendricks haalde de 5,87m in zijn derde poging, Duplantis deed hetzelfde op 5,92m en daarna ook 5,97m. Dat laatste herhaalde Kendricks en daarmee nam hij de leiding op basis van het aantal foutsprongen over, waarna beide heren het op 6,02 meter net niet voor elkaar kregen.

De 800 meter kende een op papier wat matig deelnemersveld, maar Donavan Brazier liet zien dat ook hij geweldig kan lopen. Wesley Vazquez uit Puerto Rico had vroeg de leiding, maar Brazier walste er overheen en snelde op indrukwekkende wijze naar het goud op de dag dat zijn coach Alberto Salazar wegens dopingovertredingen vier jaar geschorst werd. Brazier won in 1:42,34 minuten, een verbetering van het 32 jaar oude kampioenschapsrecord. Zilver ging op meer dan een seconde naar de Bosniër Amel Tuka, voor de Keniaan Ferguson Cheruiyot Rotich.

Het speerwerpen bij de vrouwen leverde een behoorlijke verrassing op. Liu Shiying en Lyu Huihui uit China leken het onderling uit te maken, maar in haar allerlaatste poging wierp Kelsey-Lee Barber uit Australië de speer naar een gouden 66,56 meter. Liu pakte met 65,88m zilver, voor de 65,49 van Lyu en de 65,21 van de Duitse Christin Hussong.

De 200 meter bij de vrouwen is wegens het afzeggen van Dafne Schippers, Elaine Thompson (blessures) en Shaunae Miller-Uibo (400m) flink gedevalueerd, de Britse Dina Asher-Smith maakte met 22,16 seconden in de halve finales een prima indruk en is de torenhoog favoriete voor goud. Jamile Samuel bleef steken op 23,02 seconden en ligt eruit.

Voor Lisanne de Witte viel het doek in de halve finales van de 400 meter, waar ze met 51,41 seconden als vijfde over de streep kwam. Dat was niet genoeg, net als haar tijd. Miller-Uibo deed het weer indrukwekkend goed en liep doodsimpel naar 49,66 seconden, een tijd waarmee goud al zeker realistisch is. Haar enige mogelijke concurrente deed het ook prima: de Bahreinse Salwa Eid Naser won haar halve finale in 49,79 seconden.