Hordenloopster Bol naar halve finales WK, Amels uitgeschakeld

Femke Bol heeft zich op het WK atletiek in Doha geplaatst voor de halve finales op de 400 meter horden. De 19-jarige Nederlandse liep met 55,32 meer dan een halve seconde van haar persoonlijk record af en eindigde als vijfde in haar serie.

Dat was aanvankelijk niet genoeg om door te mogen, maar als een van de tijdsnelsten veroverde Bol toch nog een plekje in de halve eindstrijd. De Amerikaanse wereldkampioene Kori Carter viel in haar serie geblesseerd uit, de Deense Sara Slott Petersen, winnares van olympisch zilver in 2016, werd gediskwalificeerd.

Hoogspringer Douwe Amels kwam zonder problemen over 2,22 meter, maar op 2,26m ging het drie keer fout en voor de Nederlander was het daarmee voorbij. Het voornaamste slachtoffer was Bohdan Bondarenko: de Oekraïner, ooit kanshebber om het wereldrecord aan te vallen, gaf er na één poging geblesseerd de brui aan. Ook zijn landgenoot Andriy Protsenko viel zwaar tegen en haalde het niet.

Op de 400 meter bij de mannen werd in de series één opvallende naam uitgeschakeld: Abdalelah Haroun kwam er met 47,76 totaal niet aan te pas. Heel verrassend was het dan weer niet, want de 22-jarige Qatarees - twee jaar terug goed voor WK-zilver - liep na maanden blessureleed pas zijn eerste wedstrijd van het jaar.