Warholm wereldkampioen op hoogtepunt WK atletiek

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha heeft Karsten Warholm zijn wereldtitel op de 400 meter horden met succes verdedigd. Het beloofde hét hoogtepunt van het WK te worden, want met Warholm, de Qatarees Abderrahman Samba en de Amerikaan Rai Benjamin liepen drie van de vier snelste mannen ooit de finale.

Warholm begon weer geweldig en wist het sterk door te trekken, alleen Benjamin kon volgen. Meer zat er niet in en met een licht tegenvallende 47,42 pakte de Noor het goud, voor de 47,66 van Benjamin. Samba moest van ver komen en met 48,03 wist hij na enkele maanden blessureleed toch nog het brons weg te kapen voor Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden.

Hoogspringster Mariya Lasitskene was de topfavoriete voor goud, maar de Russische moest er bijzonder hard voor vechten. Ook de Amerikaanse Vashti Cunningham en het jonge Oekraïnse duo Yaroslava Mahuchikh en Yuliya Levchenko sprong over twee meter, waar het voor Levchenko en Cunningham eindigde.

De andere twee gingen beiden in één keer over 2,02 meter, waarna Lasitskene de 2,04 meter eveneens in één poging haalde: acht uit acht was haar stand op dat moment. Mahuchikh deed het in haar derde poging en sprong een nieuw wereldjuniorenrecord, maar daarmee hield ze het voor gezien: Lasitskene was niet meer bij te halen en na drie mislukte pogingen op 2,08 meter was Lasitskene wederom wereldkampioen.

De 800 meter leverde bijzonder verrassend goud op voor de Oegandese Halimah Nakaayi, die zich in de halve finales met enig worstelen naar de finale liep. In de eindstrijd leek de Amerikaanse favoriete Ajee Wilson te winnen, maar Nakaayi kwam er in de laatste honderd meter overheen en snelde in 1:58,04 minuten naar het goud. Achter de Oegandese werd Wilson nog gepasseerd door landgenote Raevyn Rogers, die met een ziedende eindsprint nét te laat kwam en in 1:58,18 zilver pakte.

De Zweedse favoriet Daniel Ståhl pakte het goud bij het discuswerpen, wat een ietwat matige finale werd. Met 67,59 meter bleef hij ver van de 'magische' 70-metergrens vandaan, terwijl zijn Jamaicaanse uitdager Fedrick Dacres met 66,94 meter zilver pakte. Brons ging naar Oostenrijk: Lukas Weisshaidinger eindigde met 66,82 meter als derde op een van dé klassieke atletiekonderdelen.