Edris wereldkampioen 5000m na prachtige finale, Chepkoech haalt uit

Op het wereldkampioenschap atletiek in het Qatarese Doha heeft Muktar Edris opnieuw de wereldtitel gepakt op de 5000 meter. De Ethiopiër onttroonde Mo Farah twee jaar geleden in diens eigen Londen en liet nu na een matig jaar zien perfect gepiekt te hebben.

De Kenianen speelden geen enkele rol van betekenis, het ging vooral tussen de Ethiopiërs, de gebroeders Jakob, Filip en Henrik Ingebrigtsen en de Canadees Mohammad Ahmed en Amerikaan Paul Chelimo. In de slotfase opende de jongste van de Noorse broers, Jakob, de aanval en hij trok de groep flink uit elkaar. De Ethiopiërs en Ahmed konden volgen en walsten in de slotronde over de jonge Europees kampioen heen. Edris sprintte landgenoot Selemon Barega er vervolgens uit en won goud in 12:58,85 minuten, voor Barega en Ahmed.

In de halve finales van de 200 meter liep Taymir Burnet met 20,34 seconden een prima persoonlijk record, maar zijn vierde plek was niet genoeg om de finale te bereiken. Oud-wereldkampioen Yohan Blake eindigde met 20,37 zelfs achter hem en ligt er dus ook uit, de Amerikaanse topfavoriet Noah Lyles maakte met een ogenschijnlijk simpele 19,86 de beste indruk.

Update 21.10 uur
Op de 3000 meter steeplechase was er maar één grote favoriete en die maakte het helemaal waar: wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech vertrok verschroeiend snel en lag zelfs even onder het schema van haar wereldrecord. Dat zat er niet in, maar met 8:57,84 was er wel zonder twijfel goud voor de Keniaanse, terwijl Emma Coburn in een Pan-Amerikaans record van 9:02,35 het zilver pakte. De Duitse Gesa Felicitas Krause liep een ijzersterke wedstrijd en pakte in 9:03,30 verrassend brons.