Spannend NASCAR-gevecht op Roval zorgt voor eerste afvallers in play-offs

Op de Charlotte Motor Speedway is zondag de derde play-offrace van het jaar in de NASCAR Cup Series verreden. Dat werd gedaan op de vorig jaar debuterende Roval, een combinatie tussen de oval en de road course. Het was het slot van het eerste deel van de play-offs, dus voor vier coureurs zou het doek vallen.

Met William Byron en Alex Bowman op de voorste rij werd de boel op gang gevlagd op de Roval, maar Bowman viel behoorlijk terug en ging aan het einde van de eerste ronde zelfs al de rondte in, terwijl ook Martin Truex Jr bij de lastige chicane veel posities verloor.

Een spin van Ryan Preece, iemand die we alleen zien als hij een caution veroorzaakt, zorgde kort voor het einde van stage één voor een caution. Bij de herstart ging het gelijk in bocht één weer fout met onder meer Jimmy Johnson en, wederom, Bowman, wat uiteraard voor een nieuwe caution zorgde.

Tussen alle chaos door pakte Kyle Larson ineens de stagewinst, terwijl Erik Jones met radiatorproblemen op moest geven, waarmee zijn play-offs voorbij waren. In de tweede stage nam Chase Elliott de leiding in handen, waarbij hij een gat sloeg naar veteranen Kevin Harvick en Kurt Busch.

Het einde van de titelaspiraties van Jones (Bron: YouTube)

Bowman kwam weer in de problemen, dit keer doordat hij Bubba Wallace de muur in duwde: caution. Onder meer Brad Keselowski besloot niet naar binnen te gaan en hij nam de leiding over, waarna hij knokte met Elliott. Die nam de leiding dan toch weer over en pakte de tweede stage, voor Keselowski.

Met Elliott op kop begon de derde en laatste stage, maar een stevige spin van Daniel Hemric zorgde al vrij snel voor de volgende caution. Na een caution volgt uiteraard een herstart en dat ging niet best voor Elliott: de leider verremde zich bij de eerste bocht en schoot rechtdoor de banden in, een bijna exacte kopie van Brad Keselowski's actie vorig jaar.

Elliott gaat rechtdoor in Heartburn Turn (Bron: YouTube)

Door het voorin wegvallen van Elliott nam Harvick de leiding over, voor Martin Truex Jr en Keselowski. Een spin van Ricky Stenhouse Jr gooide weer even roet in het eten en bij de volgende herstart bleef Harvick voorop, terwijl Clint Bowyer van de zevende plek steeg naar de derde, achter Truex.

Ryan Newman vocht verder naar achteren met alles wat hij had om in de play-offs te blijven, maar dat ging fout: Denny Hamlin gaf Chris Buescher voor hem een beuk en Newman kwam daardoor in het gras te staan, wat hem veel posities kostte. Daniel Suarez gleed vervolgens ook het gras in, met een caution als gevolg.

Na de herstart ging het weer een paar bochten goed, tot Chris Buescher en Kurt Busch spinden en voor een tiende caution zorgden. Die duurde vrij lang, want er lag een sloot olie op de baan, maar na een uitgebreide onderbreking werd het veld dan toch weer op gang gevlagd voor de slotfase van zeven ronden.

Wallace was ietwat boos op Bowman (Bron: YouTube)

Voorin nam Elliott de leiding over van Harvick, terwijl vooral Newman en Bowman om elke plek vochten om zo een ronde verder te mogen in de play-offs. Bowman vocht zich zelfs voorbij Harvick naar plek twee, waardoor hij nog één plek nodig had - of één positie verlies voor Newman - om de play-offs te halen.

Elliott behield zijn leidende positie en reed verder vrij onbedreigd naar de winst, voor Bowman. Diens tweede plek betekende dat Newman vijftiende móest worden om in de play-offs te blijven, maar na een remfout werd hij ingehaald door Aric Almirola en daarmee was het voorbij voor de veteraan.

Voor Newman, Almirola, Kurt Busch en Jones zijn de play-offs voorbij, nog twaalf coureurs hebben een kans om de titel te pakken. De eerstvolgende race is op 6 oktober op de Dover International Speedway, de Monster Mile.

Elliott viert feest op de plek waar hij eerder nog flink in de fout ging (Bron: YouTube)