Fenomenale Fraser-Pryce wereldkampioene op 100 meter

Atlete Dafne Schippers heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha nipt geplaatst voor de finale van de 100 meter. De Nederlandse kwam in haar halve finale als derde over de finish in 11,07 seconden, genoeg om met enkele honderdsten nog door te mogen als een van de tijdsnelsten.

De ogen zullen in de finale vooral op de favorieten gericht zijn. Shelly-Ann Fraser-Pryce maakte met 10,81 weer grote indruk, ook de Britse Dina Asher-Smith deed het met 10,87 bijzonder goed. Diezelfde tijd was er voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, terwijl olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica tot 11,00 kwam. De finale volgt om 22.20 uur Nederlandse tijd.

Op de 200 meter bij de mannen plaatste Taymir Burnet zich keurig voor de halve finales. Met 20,37 eindigde hij in zijn reeks als derde en dat was genoeg voor de volgende ronde. Opvallende uitvallers waren er niet echt, hoewel Alonso Edward uit Panama niet startte en Christian Coleman uit de VS op voorhand al aangaf niet te starten. Met 20,06 en 20,08 waren de Brit Adam Gemili en de Ecuadoriaan Alex Quiñonez het snelste, maar de Amerikaan Noah Lyles blijft de topfavoriet.

Update 21.49 uur
De finale haalde ze wel, maar daarin zal Schippers niet in actie komen. De Nederlandse heeft aangegeven tijdens de halve finales een liesblessure opgelopen te hebben en hoopt op tijd hersteld te zijn om maandag de series van de 200 meter te lopen.

Update 22.26 uur
Fraser-Pryce heeft op uiterst indrukwekkende wijze de wereldtitel gepakt. De Jamaicaanse voormalig olympisch kampioene ging er als een speer vandoor en snelde over de finish in 10,71 seconden, de gedeeld twaalfde tijd ooit gelopen - slechts vijf vrouwen, inclusief Fraser-Pryce zelf, waren ooit sneller.

Met een nieuw Brits record van 10,83 pakte Asher-Smith zoals verwacht het zilver, Ta Lou completeerde het ijzersterke, maar redelijk verwachte podium met 10,90 tellen, voor Thompson (10,93).

Schippers trekt zich terug van WK-finale 100 meter (Pro Shots/Action Images)