Pedersen verrast Trentin en pakt wereldtitel

Mads Pedersen is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Deen was de Italiaan Trentin verrassend de baas in de sprint. Het brons ging naar de Zwitser Kung. Matthieu van der Poel maakte ook deel uit van de kopgroep maar moest in de laatste ronde lossen vanwege mogelijk een hongerklop.

Het parcours van de wegwedstrijd bij de mannen was aangepast vanwege de slechte weersomstandigheden. In het noordelijk deel van de route waren de beklimmingen van Buttertubs en Grinton Moor geschrapt vanwege overvloedige regenval. Dat scheelde 50 kilometer fietsen.

Er ontstond een interessante kopgroep met niet de minste namen: Roglic en Polanc (Slv), Carapaz (Ecu), Quintana (Col), Koch (Dui), Cort (Den), Bodnar (Pol), Dillier (Zwi), Vakoc (Tsj), Houle (Can) en Howes (VS). Hun maximale voorsprong was rond de vier minuten, maar daarna liep het langzaam terug. De kopgroep van elf werd in de eerste lokale ronde door Harrogate opgeslokt door het peloton. Ondertussen stapten er veel renners af waaronder de wereldkampioen van vorig jaar Valverde. In het peloton reed Weening lang voorop. Mollema, Terpstra, Teunissen en Van der Poel zaten ook voorin.

De Amerikaan Craddock besloot op 67 kilometer van de meet weg te rijden uit het uitgedunde peloton. Hij kreeg gezelschap van de Zwitser Kung. Het duo sloeg een gaatje van een halve minuut. Pedersen sloot even later aan, terwijl Craddock moest lossen. Teunissen was ook uit het peloton ontsnapt op jacht naar het duo en even later ging ook Moscon er vandoor. De verschillen waren niet groot. Teunissen wist aan te sluiten bij Kung en Pedersen en even later Moscon ook. Op 33 kilometer van de streep moest Teunissen lossen. Trentin en Van der Poel waren inmiddels uit het peloton weggereden en sloten bij de kop aan. Het verschil met het peloton was oplopen tot driekwart minuut.

Vlak na het ingaan van de laatste ronde moest Van der Poel plotseling lossen, mogelijk vanwege een hongerklop. De vier overige koplopers gingen gewoon door. Op zes kilometer van de streep kon Moscon het tempo niet meer bijbenen en moest de andere drie laten gaan. Sagan reed op vier kilometer van de streep nog weg uit het peloton, maar de drievoudig wereldkampioen was te laat met aanvallen om nog een rol van betekenis te spelen. De drie vooraan gingen uitmaken wie de opvolger van Alejandro Valverde werd. In de eindsprint was het Trentin die aanging en leek te gaan winnen, maar Pedersen ging hem vlak voor de finish voorbij.


Het was afzien voor het peloton in de regen vandaag (Pro Shots / George Deswijzen)