Ballator MMA: Mousasi wint gekooid schaakspel

Bellator pakte het weekend uit met twee MMA-gala's. Op vrijdag een volle 'fight card' tijdens Bellator 227 in Dublin gevolgd door Bellator 228 op zaterdag in Los Angeles. Gegard Mousasi vocht de hoofdpartij op zaterdag tegen een andere MMA-legende, Lyoto Machida.

Dit gevecht was een rematch van een eerder gevecht dat, toen nog onder de UFC-vlag, Mousasi in 2014 na een prachtige tweestrijd jammergenoeg nipt verloor. Dat verlies was een zwarte vlek op het cv van de Nederlander en Bellator gunde Mousasi en Machida een tweede ronde.


Gegard Mousasi (Foto: Getty)

Mousasi was duidelijk waarom hij dat eerste gevecht verloor: Machida houdt er van dat zijn tegenstander druk zet en hem volgt, Mousasi trapte daar in hun eerste gevecht vol in en speelde het spel van zijn opponent mee. De in zijn element zijnde Braziliaan kon daardoor de overwinning uit het vuur slepen. 

Zaterdagavond zag het publiek een andere Mousasi, eentje die geduld had en zich niet liet meeslepen door het afwachtende spel van Machida. De scherpe counters van de Braziliaan waren schaars, vooral omdat Mousasi geduld had en zijn tegenstander het initiatief gunde. Iets waar Machida niet goed mee om kan gaan. Daardoor leek het gevecht gedurende de drie ronden, voor de buitenstaander, een saai schaakspel.

Mousasi was scherper met zijn vuisten, raakte Machida een aantal keer op het hoofd. Machida scoorde zijn punten van afstand met de benen op het lichaam van de Nederlander. Slechts aan het einde van de derde en laatste ronde ging het gevecht los. Mousasi raakte Machida hard en de Braziliaan viel daardoor op het canvas, een losgeslagen Mousasi op zich neer zien komend.

Machida verdedigde zich prima en Mousasi kon geen direct voordeel uit het grondwerk halen. Even werd het nog spannend toen Machida Mousasi in een verwurging te pakken kreeg, maar de laatste dertig seconden van de partij wist de Nederlander zijn adem prima in te houden.

Twee van de drie juryleden vonden dat Mousasi het schaakspel gewonnen had om zo de score tussen beide MMA-grootheden weer gelijk te trekken.

Mousasi hoopt op een rematch tegen Rafael Lovato Jr., maar niet voordat hij de vechter die zijn kampioensgordel eerder dit jaar afnam beschuldigde van steroïdengebruik.

"Kijk naar hem, vergelijk eens foto's van een aantal jaar geleden met nu. Dáár moeten jullie journalisten over schrijven!" aldus een lachende Mousasi. "Hij ziet eruit als een paard. Tijdens het wegen had ie enorme tepels, als van een vrouw. Hij kon een baby voeden met zulke tepels. Jullie zeggen dat ik misschien een slechte verliezer ben, maar....ach, misschien ben ik ook wel een slechte verliezer..." 

Mousasi was slim genoeg om de rematch met de kampioen niet direct te eisen. "Dat laat ik over aan mijn manager", eindigde hij de discussie.

Wil je meepraten over Bellator of MMA in het algemeen? Volg hier het FOK! MMA-forum.

Volledige resultaten Bellator 228 en daarna nog wat hoogtepunten van het weekend:
Gegard Mousasi verslaat Lyoto Machida na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Patricio “Pitbull” Freire verslaat Juan Archuleta na jurybesluit (49-46 x2, 50-45)
A.J. McKee verslaat Georgi Karakhanyan na knockout (stoten, ronde 1)
Darrion Caldwell verslaat Henry Corrales na jurybesluit (29-27, 30-27 x2)
Daniel Weichel verslaat Saul Rogers na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
A.J. Agazarm verslaat Jonathan Quiroz na jurybesluit (29-28 x3)
Ava Knight verslaat Shannon Goughary na TKO (stoten, ronde 3)
Antonio McKee verslaat William Sriyapai na TKO (stoten, ronde 2)
Johnny Cisneros verslaat Mike Jasper na TKO (stoten, ronde 2)
Leandro Higo verslaat Shawn Bunch na opgave (verwurginng, ronde 2)
Weber Almeida verslaat Castle Williams na TKO (stoten, ronde 2)
Joshua Jones verslaat Dominic Clark na opgave (verwurging, ronde 1)
James Barnes verslaat David Duran na opgave (verwurging, ronde 2)