Shwartzman nieuwe Formule 3-kampioen

Robert Shwartzman is de nieuwe kampioen in het FIA Formule 3-kampioenschap, de opvolger van de na vorig jaar gestopte GP3. De Rus wist de eerste race van zijn thuisweekeinde in Sochi niet te winnen, maar dat was ook niet nodig.

Vanaf de derde plek kende Marcus Armstrong de beste start en hij nam zelfs de leiding, voor polesitter Shwartzman, Niko Kari, Leonardo Pulcini en Christian Lundgaard, die de van plek twee vertrokken Jehan Daruvala weer langszij zag komen. Een achterblijver zorgde vrij snel voor een safetycarsituatie, waarna Lundgaard vlak voor de herstart op de langzaam vochtig wordende baan rond werd getikt door Jüri Vips.

Kari nam Shwartzman te grazen bij de herstart, Armstrong behield de leiding. Halverwege de race kwam die positie in gevaar en met een snaarstrakke move nam Kari de Nieuw-Zeelander te grazen. Armstrong probeerde snel terug te slaan, maar dat liep niet helemaal soepel: Shwartzman kwam er voorbij en ook Pulcini schoof een plekje op. Niet veel later kwam F3-debutant David Schumacher in beeld: de zoon van Ralf werd rondgetikt door Keyvan Andres.

Shwartzman was de volgende die het tempo weer lekker te pakken had en Kari moest zijn eerste plek inleveren bij de Rus. Ook Armstrong kwam weer voorbij Kari, daarachter opende Vips met succes de aanval op Hitech-teamgenoot Pulcini, hoewel de Est wel een tien seconden tijdstraf aan de broek had hangen. Armstrong trok in de slotronde nog ten strijde en verschalkte teamgenoot Shwartzman, wat hem de winst opleverde.

Ferrari Academy-collega Shwartzman finishte als tweede, voor Kari, en met een vijfde plek voor Daruvala was dat voor de Rus ruimschoots genoeg om zich tot Formule 3-kampioen te laten kronen.