Suzuki wandelt naar WK-goud na 50 kilometer lange slijtageslag

Yusuke Suzuki heeft zaterdagavond het koningsnummer van het WK atletiek in Doha gewonnen. De Japanner pakte het goud op de 50 kilometer snelwandelen, wat altijd al een ongekende aanslag op het lichaam is, maar zeker in de bloedhete én vochtige omstandigheden in de Qatarese hoofdstad.

Suzuki nam al in de eerste kilometers de leiding en sloeg een gaatje naar een groep achtervolgers, waar wereldrecordhouder Yohann Diniz de oversteek uit wist te maken. Binnen vijf kilometer moest de Fransman echter weer afhaken en al snel stapte hij zelfs uit de race: zijn oversteek bleek hem zeer duur te komen staan.

Niet veel later was het ook voorbij voor Tomohiro Noda uit Japan, een van de leden van de achtervolgende groep. Daar liep ook de Slowaak Matej Toth, maar de olympisch kampioen kreeg het bijzonder zwaar, zakte weg uit die groep en moest in de loop van de wedstrijd óók de strijd staken. De Noor Håvard Haukenes liep lange tijd lekker mee voorin, maar na drie rode kaarten moest hij vijf minuten de strafzone in, waarna hij na nog een rode kaart gediskwalificeerd werd.

Ondertussen kreeg Suzuki het voorin wat lastiger: zijn voorsprong van bijna vier minuten op de Chinees Niu Wenbin slonk en bij de waterpost vertraagde de Japanner met enige regelmaat tot een rustig stapvoets tempo. Niu had wel al twee rode kaarten op zak en kon dus weinig risico nemen, maar hij kwam wel in de buurt.

Toch zat het gevaar vooral áchter de Chinees: de 43-jarige Portugees João Vieira was razendsnel onderweg, net als de jarige Canadees Evan Dunfee. Vieira kwam alsmaar dichter bij Niu in de buurt en nam de Chinees in de laatste kilometers te grazen, waarna ook Dunfee er al snel voorbij vloog.

Een aanval op Suzuki zat er niet meer in: de Japanner leek zijn 'pauzes' perfect berekend te hebben en hield genoeg over. Na een verwoestend zware vier uur, vier minuten en twintig seconden - véél langzamer dan gebruikelijk - pakte hij het goud, 39 tellen voor Vieira, die Dunfee nog maar net van het lijf wist te houden.

Bij de vrouwen ging het goud naar Liang Rui. De Chinese liet landgenote Li Maocuo en de Portugese wereldkampioene Inês Henriques halverwege achter en breidde haar voorsprong vanaf dat moment gestaag uit. Ze won in 4:23.26 uur, dik drie minuten voor Li. Na het wegvallen - en vervolgens uitvallen - van Henriques werkte Eleonora Giorgi de laatste 25 kilometer op plek drie af en de Italiaanse won dan ook het brons.