Ajax presenteert indrukwekkende jaarcijfers

Ajax heeft net zoals PSV vrijdagmiddag zijn jaarcijfers gepresenteerd over het seizoen 2018/19 en de Amsterdammers heeft het boekjaar 2018/19 afgesloten met een winst van bijna 52 miljoen euro.

Ajax zag de omzet meer dan verdubbelen tot bijna tweehonderd miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de inkomsten via de Champions League. Aan premies in de Champions League verdiende de Amsterdammers bijna 78 miljoen. Vorig jaar was dat nog 1,1 miljoen euro.

Tegenover deze nieuwe inkomsten staat ook een forse stijging van de kosten. Terwijl het jaar ervoor nog voor 60 miljoen aan kosten werd gemaakt, werd er afgelopen seizoen 165,2 miljoen uitgegeven. Ajax laat weten dat dit grotendeels te maken heeft met de stijging van de salariskosten, waaronder spelerspremies, en wedstrijdkosten.

De transferbalans leverde Ajax ook een plus op van 72 miljoen euro. Onder meer de overgangen van Frenkie de Jong, Daley Sinkgraven en Justin Kluivert hebben daaraan bijgedragen. De transfer van Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg behoren niet tot het boekjaar 2018/19. Het eigen vermogen is gegroeid tot 210 miljoen euro. Ajax verwacht ook volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven.