Nederlander Eekhoff wint wereldtitel bij WK wielrennen, maar verliest wereldtitel na ingreep wedstrijdjury

Nils Eekhoff is niet langer de wereldkampioen bij de beloften. De wedstrijdjury diskwalificeerde de Nederlander omdat hij na een crash vroeg in de wedstrijd achter de volgauto’s was teruggekeerd. De titel ging nu naar de Italiaan Samuele Battistella, die als tweede over de finish kwam.

De koers werd geopend met verschillende aanvallen, maar uiteindelijk reed er een kopgroep van dertien renners weg, met daarbij één Nederlander. Het Amerikaans team had de slag gemist en zorgde voor de achtervolging in het peloton. Toch liep de voorsprong naar de minuut.

De wind en de regen speelde net als de voorbije dagen weer een hoofdrol. De beklimming van Greenhow Summit, op vijftig kilometer moest voor verschil zorgen, maar het was op het plateau waar het gebeurde. Dankzij de felle zijwind werd het peloton in waaiers getrokken en in het voorste peloton zaten drie Nederlanders mee.

De Belgische topfavoriet Jasper Philipsen had de slag gemist en zou nooit meer vooraan komen in de koers. Uiteindelijk werd het een afvallingsrace in de lokale rondes. In eerste instantie reden de Pool Sajnok en de Noor Andersen weg, waarna thuisfavoriet Pidcock samen met de Italiaan Battistella en de Zwitser Bissegger ernaar toe reden. Het zestal leek uit te maken wie de nieuwe wereldkampioen werd bij de beloften, maar bij het ingaan van de slotronde moest Andersen afhaken met materiaalpech, terwijl Sajnok op een strook bergop moest passen.

Toch wisten drie renners nog de oversteek te maken met een halve minuut achterstand. Eekhof reed samen met de Colombiaan Higuita en de Deen Kron een halve minuut dicht en sloten in de laatste kilometer aan.

Eekhoff nam de kop in de sprint en nadat Higuita de sprint aanging, reageerde attent. Hij zette vervolgens zelf de sprint in en pakte de wereldtitel in de onder 23 categorie. Hij won voor de Italiaan Battistella, die nog sterk kwam opzetten. Bissegger wist het brons te pakken in Harrogate.

Na afloop duurde het lang voordat de uitslag werd bevestigd en het duurde een half uur voordat de wedstrijdjury met een beslissing kwam. Daarin werd duidelijk dat Eekhoff werd gediskwalificeerd nadat hij vroeg in de wedstrijd na een valpartij dankzij de hulp van de ploegleiderswagen was teruggekeerd. De titel ging nu naar de Italiaan Battistella. Het zilver was nu voor Bissegger en Pidcock pakt voor het thuispubliek het brons.

WK junioren dames

Lieke Nooijen heeft Nederland de zesde medaille bezorgd op het WK wielrennen in het Yorkshire. De wielrenster uit Coevorden eindigde in de wegwedstrijd voor junioren als derde. Megan Jastrab uit Amerika en de Belgische Julie Van de Velde waren in de sprint nipt sneller in de Engelse regen.