Klimaatstaking Den Haag trekt tienduizenden mensen

De klimaatstaking in Den haag heeft tienduizenden mensen op de been gebracht. Op het aangemaakte Facebook-evenement hadden ruim 20.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn, danwel daadwerkelijk te gaan. De werkelijkheid overtrof de verwachtingen: ik was erbij aanwezig en ik schat dat er zo'n 40- tot 45.000 mensen op de been waren. 

Het was de bedoeling dat er vanaf 13:00 uur verzameld zou worden op de Koekamp (pal naast Den Haag Centraal Station) en dat de staking om 13:45 uur van start zou gaan. Er waren om 12:00 uur echter al zóveel mensen aanwezig dat er verzocht werd om ruimte te maken voor mensen die nog moesten arriveren. Hierdoor ging de mars al om 13:00 uur van start, om ruimte te creëren voor nieuwe stakers. 

De mars ging door de binnenstad van Den Haag, met als einddoel wederom de Koekamp, echter hier stak de politie een stokje voor. Rond drie uur werd de Koekamp hermetisch vergrendeld en werden de stakers doorverwezen naar het Malieveld, aangezien daar meer ruimte is. De politie was in grote getale aanwezig om de demonstratie in goede banen te leiden. 

De Spar die pal naast de Koekamp zit, liet aan FOK! weten vandaag goede zaken te doen. Een fotoverslag van de staking, alsmede de ruim een uur durende video die ik opnam, volgen op een later moment.