Bjerg wint vreselijk natte tijdrit op WK wielrennen, ploeggenoot verzuipt bijna

Op het wereldkampioenschap wielrennen in het Britse Yorkshire heeft Mikkel Bjerg zijn derde opeenvolgende wereldtitel tijdrijden gepakt. Een bijzonder knappe prestatie, want de volgend jaar bij UAE-Emirates als profrenner debuterende Bjerg is nog altijd maar 20 jaren jong.

Het was echt gruwelijk nat in Yorkshire en dat is niet overdreven. De Deen Morten Hulgaard, die het bal opende, leek er op het startpodium al bijzonder weinig zin in te hebben, maar hij reed uiteindelijk wel naar een knappe zesde tijd. Ploeggenoot Mathias Norsgaard Jorgensen werd op 36 tellen van Bjerg vierde, maar de andere Deen kwam wat minder lekker uit de verf.

Europees kampioen Johan Price-Pejtersen kwam in de eerste van twee rondes in een bocht terecht waar het meer op Atlantis dan Yorkshire leek. Hij ging onderuit, dook kopje onder en kwam als een verzopen kat weer boven water, waarna hij het parcours relatief rustig uitreed: hij werd 59e en laatste op meer dan elf minuten.

Ook de Hongaar Attila Valter maakte een spectaculaire, tientallen meters durende valpartij mee, maar ook hij kon gelukkig zonder al te veel verdere fysieke schade door. De plassen water werden alsmaar dieper en de Amerikaanse medefavoriet Brandon McNulty wist in één van die op de weg liggende oceanen nog maar net overeind te blijven.

De vroeg gestartte Ian Garrison ging namens de VS heel lang aan de leiding, hoewel alsmaar duidelijker werd dat Bjerg sneller was. Dat bleek: de Deen dook 26 seconden onder Garrison's tijd door, maar McNulty kwam nét tekort voor het zilver en pakte op een seconde van zijn landgenoot brons. Nils Eekhoff was op plek zeven op een dikke minuut de beste Nederlander, Daan Hoole werd tiende op 1:45 minuten.