IndyCar Series-titel beslist bij terugkeer op Laguna Seca

Op het fraaie Laguna Seca, waar de IndyCar Series na vijftien jaar afwezigheid weer terug is gekeerd, is het seizoen in de voornaamste Amerikaanse formuleklasse afgesloten. Het werd best een prima race op de glooiende baan in Californië, waar dubbele punten te verdienen waren.

De laatste race van het seizoen begon met Colton Herta op kop, naast Scott Dixon, die in principe een puur theoretische kans op de titel had. Alexander Rossi had zeker nog wel een kans en vertrok vanaf de derde plek, voor kampioenschapsleider en favoriet Josef Newgarden, met de andere kandidaat - Simon Pagenaud - op de rij achter hen.

Bij de start werd uiteraard wat geduwd, maar de eerste posities bleven ongewijzigd en dus nam Herta de leiding. De eerste serie pitstops volgde na vijftien ronden en daarin verloor Rossi twee plekken: Newgarden én Pagenaud kwamen er voorbij. Newgarden werd met succes aangevallen door teamgenoot en concurrent Pagenaud en gelijk daarna sloeg ook Rossi weer terug.

Herta en Dixon, rijdend op de harde band, bleven bij elkaar in de buurt en de op de zachte band rijdende Pagenaud sloot bij het tweetal aan. Toch reed Herta langzaam weer weg, terwijl Felix Rosenqvist op dreef was en de op snel aftakelende banden rijdende Newgarden en Rossi verschalkte. Die twee kwamen dan ook naar binnen en Rossi kwam daarbij achter Marcus Ericsson terecht.

Ook Dixon en Pagenaud kwamen hun stop maken, Herta kon opnieuw langer door. Power maakte tot slot een korte tweede stop en kwam precies tussen Herta en Dixon de baan weer op, hoewel Dixon hem wel te grazen nam. Precies halverwege de race werd de eerste caution afgeroepen: Conor Daly ging niet zo handig om met Marco Andretti en parkeerde zijn auto achterstevoren in het grind.

Het hele veld zat zo bij de herstart weer bij elkaar, met ongeveer even oude harde banden voor de voornaamste mannen. Zo'n 25 ronden voor het einde kwam Herta als eerste binnen voor in principe de laatste top, Dixon volgde gelijk. Pagenaud kwam een ronde later en sloot na een gevecht aan achter Dixon, Power was de laatste die een reguliere stop maakte en hij kwam zowaar vóór Dixon op de tweede plek terecht.

Herta en Power reden verder in slagvolgorde naar de finish, waardoor Herta de eerste rookie met twee zeges werd sinds, jawel, Robert Doornbos in 2007. Op enige afstand probeerde Pagenaud het nog even bij Dixon, maar dat leverde geen succes op. Newgarden sloot een vrij lastige race als achtste af en dat was genoeg om na 2017 voor de tweede keer de IndyCar-titel te pakken.