Oranje verovert eerste wereldtitel gemengde tijdrit op WK wielrennen

Nederland heeft het eerste goud op het WK wielrennen in Yorkshire gewonnen. In de gemengde ploegentijdrit, het nieuwe onderdeel op het WK, was Oranje duidelijk te sterk voor Duitsland en Groot-Brittannië. Nederland won eerder al de Europese titel.

Nederland mocht als laatste van start en had zodoende zicht op de tijden van de andere landen. Koen Bouwman, Bauke Mollema en Jos van Emden legden de basis voor de zege door in de regen de snelste tijd te klokken over 13,8 kilometer. Ze hadden een voorsprong van twintig seconden op de nummer twee.

Daarna was het aan Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters om het karwei af te maken en daar slaagde de Nederlandse in. Ze bouwde de voorsprong zelfs iets uit, waardoor het eerste goud bij het WK wielrennen in Yorkshire naar Nederland ging. Vorige maand werd Oranje ook al Europees kampioen, maar toen reed het Nederlands team wel in een andere samenstelling.

Duitsland werd op 22 seconden tweede, voor Groot-Brittannië dat 51 seconden als derde eindigde. Het Britse bleef net Italië voor, die pech hadden de dat de sterkste Italiaanse vrouw Elisa Longo Borghini lek reed.