Negende MotoGP-pole van het jaar voor Marquez

Marc Marquez heeft zijn negende poleposition van het jaar te pakken in de MotoGP. De Spaanse wereldkampioen stuurde zijn Honda op het Spaanse asfalt van Aragón weer op indrukwekkende wijze naar de snelste tijd in de kwalificatie.

Fabio Quartararo was in zijn laatste ronde lange tijd sneller dan Marquez, maar op het laatste deel moest hij het met zijn beduidend tragere Yamaha afleggen tegen de kampioen. Op 0,327 seconden pakte hij wel de tweede tijd, voor de fabrieks-Yamaha van Maverick Viñales (+0,463). Jack Miller (Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia) en Valentino Rossi (Yamaha) bezetten de tweede startrij.

In de Moto2 was er een vierde poleposition voor Marquez, broertje Alex welteverstaan. Met 0,125 seconden verwees hij zijn Spaanse landgenoot Augusto Fernandez naar de tweede plek, terwijl de Zuid-Afrikaan Brad Binder op twee tienden de eerste startrij completeert. Bo Bendsneyder moet het weer doen met een plek richting de achterhoede: 21e.

De Moto3-pole ging tot slot met enig vertoon van macht naar Aron Canet, na de openingsrace in Qatar zijn tweede van het jaar. Hij was maar liefst 0,701 seconden sneller dan de jonge Japanner Ai Ogura, die niet de enige verrassing op de eerste rij was: Carlos Tatay rijdt pas zijn tweede Grand Prix, maar vertrekt daarin zondag wel vanaf de derde stek.

Het raceschema is op zondag wat anders dan normaal, even opletten dus: de Moto3 opent de boel om 11.20 uur, waarna de MotoGP om 13.00 uur al van start gaat - zo is de race niet gelijk met de Formule 1 bezig. De Moto2 is dan om 14.30 uur aan de beurt.