Ook begrip voor besloten rechtszitting Marengo-proces

Vrijdag maakte de rechtbank bekend dat er dinsdag en donderdag geen pers en publiek aanwezig mag zijn bij de pro formazitting van de strafzaak tegen de groep rondom topcrimineel Ridouan Taghi. De beslissing van de rechtbank leverde de nodige kritiek op, maar er is ook begrip voor het besluit.

"De geplande pro formazitting vindt plaats zeer kort nadat afgelopen woensdag een van de advocaten die bij de strafzaak betrokken was, op straat werd doodgeschoten. De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien." Met dit korte persbericht kondigde de rechtbank vrijdag aan dat de pro formazitting in de strafzaak Marengo zowel dinsdag als donderdag besloten is.

'Paniekvoetbal', noemde rechtbankjournalist Saskia Belleman de beslissing van de rechtbank meteen. "Als dat je eerste reactie is na de moord op een advocaat, om dan de openbaarheid van de rechtsstaat te grabbel te gooien, dan ben ik benieuwd wat er nog gaat komen."

Kritiek op besluit
Belleman staat niet alleen in haar kritiek op het besluit. Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerden verontwaardigd op het nieuws. Hoewel de NVJ er begrip voor zegt te hebben dat de rechtbank en het Openbaar Ministerie niemand in onnodig gevaar willen brengen, roept het op om het proces openbaar te houden.

Ook begrip
Toch klinkt er ook een ander geluid. Oud-hoogleraar strafrecht Theo de Roos heeft namelijk wél begrip voor de keuze van de rechtbank. "Ik denk dat het verstandig is", zegt De Roos. "Het is natuurlijk niet zo dat het hele proces nu buiten de openbaarheid gaat plaatsvinden. Er worden natuurlijk geen geheime afspraken gemaakt. Het is even onder de professionals en de verdachten om te kijken waar we staan en hoe we dat verder gaan aanpakken."

Wel benadrukt De Roos dat het hier in zijn ogen om een uitzondering gaat. "Het strafproces voor volwassenen is altijd openbaar. Natuurlijk moet de pers er in principe altijd toegang toe hebben. Maar ik denk dat ze nu voor één moment zeggen: met rust lastige kwesties onder ogen zien en dan weer verder. Dan komt het daarna weer in de openbaarheid en dan komt de pers er weer bij."