Gerbrands ontvouwt plannen voor grote veranderingen in Eredivisie

Toon Gerbrands wil samen met andere clubs veranderingen doorvoeren in de Eredivisie. In De Telegraaf ontvouwt de algemeen directeur van PSV zijn plannen. Zo wil hij onder meer naar een competitie met zestien clubs, een competitiestart na Europese voorrondes, een nieuwe speelkalender na de winterstop en een eindfase van de KNVB Beker met uit- en thuiswedstrijden. Ook wil hij ervoor zorgen dat Eredivisie-clubs pas na de winterstop instromen in het bekertoernooi en pleit hij voor een andere opzet van de Johan Cruijff Schaal.

Gerbrands zegt de charme te begrijpen van het spelen tegen amateurclubs. Toch vindt hij het niets toevoegen aan het opleiden van topspelers. "50 tot 55 wedstrijden per jaar onder zoveel mogelijk weerstand zijn nodig om topspelers te ontwikkelen. Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand", zegt de PSV-directeur in de krant. "Speel in de eindfase, vanaf de laatste acht of laatste zestien in het bekertoernooi, uit- en thuiswedstrijden. Een goede bekerwinnaar betekent meer kans op succes in Europa, meer punten in Europa, meer deelnemers in Europa, meer geld uit de Europese ruif en dus meer geld voor de Eredivisie."

De PSV-directeur geeft aan dat hij een aanzet tot discussie wil geven met zijn plannen. "Laten we dit seizoen een stip aan de horizon zetten, plannen bedenken en dan twee of drie jaar over de invoering doen", aldus Gerbrands, die de Eredivisie 'toekomstbestendig' wil maken. "Zet die stip voor 2022 of 2023. Ik heb het gevoel dat de nieuwe Eredivisie CV-directeur Mattijs Manders kan helpen om die gemeenschappelijke koers te bepalen. Zonder grote compromissen, want dan is iedereen ontevreden."