'Draagvlak 24-uursopvang zeer dun'

Er is weinig draagvlak voor de opvang van ongeveer 55 jonge ongedocumenteerden in een voormalig schoolgebouw aan de Anderlechtlaan in Amsterdam. Dat zei stadsdeelvoorzitter Emre Ünver gisteravond tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie.

De vergadering werd druk bezocht door kritische omwonenden. Ook verschillende politieke partijen hadden kritiek op het plan om de veelal uitgeprocedeerde asielzoekers mogelijk in het pand op te vangen.

Gevoelens
De VVD vond dat het stadsdeelbestuur beter naar de inwoners moest luisteren, maar Ünver was het daar niet mee eens. 'In deze functie heb ik ook rekening gehouden met de gevoelens van bewoners. In het concept-advies zitten dingen waar ik zelf misschien niet achter sta, maar die zet ik wel neer.'

Ünver zag de afgelopen weken veel verzet, onder meer op de bewonersavond over het plan. Het advies stuurt Ünver later naar het college van burgemeester en wethouders, dat uiteindelijk een besluit neemt. 'Ik wil wel teruggeven dat het draagvlak zeer dun is, dat zal ik meegeven in het advies', zei de stadsdeelvoorzitter vanavond. Tegelijkertijd wees hij er wel op dat de 'draagkracht' van de buurt, door de sociaaleconomische samenstelling en de veiligheid, relatief sterk zou zijn.

Aangenomen
Het advies van Ünver, waarin overigens niet staat of het stadsdeel voor of tegen is, is vanavond door een meerderheid van de stadsdeelcommissie aangenomen. Het is nog niet bekend wanneer het stadsbestuur besluit of de voormalige school daadwerkelijk wordt gebruikt als 24-uursopvang.

Naast het advies van het stadsdeel, wordt er door het stadsbestuur ook gekeken naar de reacties tijdens de eerdere informatieavond.