Vernieling oorlogsbegraafplaats: 'Passende straf mét zorg'

De verontwaardiging was groot toen vrijdag werd ontdekt dat een groot aantal graven en monumenten was besmeurd met verf op een oorlogsbegraafplaats in Mierlo. Dankzij camerabeelden uit de omgeving en goed recherchewerk werd zaterdagochtend een 36-jarige man uit Mierlo aangehouden.

Onder meer op social media reageerden mensen verontwaardigd en vol onbegrip. Volgens veel mensen zou alleen een jarenlange celstraf passend zijn. Uit het eerste onderzoek komt een beeld naar voren van een man met flink wat psychische problemen. Welke rol speelt de maatschappelijke verontwaardiging en de achtergrond van de verdachte bij (strafrechtelijke) beslissingen in deze zaak? Wij stelden vier vragen aan de Officier van Justitie Westerman die het onderzoek leidt.

Kunt u de woede en verdriet van mensen begrijpen?
“Dit soort vernielingen komt helaas vaker voor en dat zoiets tot woede en verdriet leidt kan ik mij heel goed voorstellen. Hoewel het vaker gebeurt waren ook wij geschokt. Er waren onder meer hakenkruizen en verwijzingen naar MH17 op de monumenten en de graven gezet. Iets dat natuurlijk heel veel emoties met zich meebrengt.”

Houdt het OM rekening met deze maatschappelijke gevoelens?
“Natuurlijk houden wij rekening met de maatschappelijke impact van deze vernielingen. In iedere zaak kijken wordt van ons verwacht dat wij gaan voor de meest passende gevolg. Dat betekent een consequentie die recht doet aan slachtoffers, daders én de maatschappij. In deze zaak zal dat niet anders zijn.”

Past een jarenlange celstraf bij deze dader?
“Om te beginnen hebben wij in deze zaak nog geen beslissing genomen. Het onderzoek loopt nog. Een psychiatrische rapportage zou in een zaak als deze kunnen helpen om een afgewogen beslissing te nemen over welke interventie gewenst is. In algemene zin is het zo dat wij door te straffen mét zorg voor elkaar willen krijgen dat daders én een passende straf krijgen én dat we herhaling van crimineel gedrag zoveel mogelijk voorkomen. Het is maar zeer de vraag of een lange celstraf in dit geval passend en mogelijk is.”

Zit de verdachte nog vast?
Ja, de man zit voorlopig nog vast en het onderzoek gaat verder.

Keuzes
Het OM maakt in strafzaken dagelijks keuzes met als doel een bijdrage te leveren aan een rechtvaardige en veilige samenleving. Een samenleving die steeds complexer wordt. Voor een groeiende groep mensen zelfs té ingewikkeld. Deze groep komt hierdoor regelmatig in aanraking met het strafrecht.