Golfster Van Dam wint bij debuut op Solheim Cup

Op de eerste dag van de Solheim Cup op Gleneagles maakte Anne van Dam een droomdebuut: de Nederlandse nam in de fourballs routinier Suzann Pettersen op sleeptouw naar een 4&2 zege op Danielle Kang en Lizette Salas. Europa staat na de eerste dag van de Solheim Cup op voorsprong. Het staat 4,5-3,5

De Solheim Cup is de vrouwelijke variant van de Ryder Cup, waar de twaalf beste golfers van Europa en Amerika tegen elkaar strijden. In de ochtendsessie (foursomes) moest de 23-jarige professional nog even wachten. De eerste sessie werd met 2,5-1,5 gewonnen door Europa. 

Tijdens de fourballs mocht Van Dam wel in actie komen. Met de ervaren Pettersen, die bezig is aan haar negende Solheim Cup, aan haar zijde speelde ze tegen de Amerikaanse Kang en Salas. Met een par op de eerste holes speelde ze de zenuwen meteen weg en het was voldoende om Europa op voorsprong te brengen. Vervolgens maakte de Nederlandse birdies op zes, zeven en negen, zodat het Europese duo halverwege een comfortabele voorsprong van vier up had.

De Amerikaanse dames beten zich echter vast in de wedstrijd. Op de zestiende hole wisten het Van Dam en Pettersen toch de partij te beslissen. De partij werd met 4&2 gewonnen. 

De Amerikaanse dames Ally McDonald en Angel Yin maakten met 7&5 gehakt van Anna Nordqvist en Caroline Hedwall, een record in de Solheim Cup, waardoor de voorsprong beperkt bleef tot één punt. In de twee andere flights wist Europa een comfortabele voorsprong op te bouwen, maar beide partijen eindigden in een gelijkspel. 

Zaterdag gaat de Solheim Cup verder met een nieuwe serie foursomes en fourballs. Zondag wordt het toernooi afgesloten met een individuele partij.