Spanje na overtimethriller naar finale WK basketbal

De Spaanse basketballers hebben zich in China geplaats voor de finale van het WK. In Beijing werd Australië uitgeschakeld in een zinderende halve finale, waarin dubbele overtime nodig was. Spanje haalde in 2006 voor het laatst de WK-finale en pakte toen ook de titel.

Het ging aanvankelijk prima gelijk op, hoewel Australië halverwege de leiding nam. De ploeg kwam in de tweede helft zelfs ruim tien punten voorsprong en was hard op weg naar een eerste WK-finale ooit, maar Spanje kwam terug en zo ontpopte zich een bijzonder spannende strijd.

Met 28 seconden te gaan en 70-69 voor Australië sneed Rudy Fernandez Patty Mills de pas af, waardoor de Spanjaarden uiterst belangrijk balbezet veroverden. Binnen twintig seconden kreeg Spanje vrije worpen en Marc Gasol profiteerde: ze gingen allebei raak en Spanje kwam op 71-70.

Mills probeerde het namens Australië en wist twee vrije worpen te pakken, waardoor hij - de man die het in de olympische halve finale met vrije worpen tégen vergooide tegen Spanje - het mogelijk kon beslissen. De eerste ging raak (71-71), maar de tweede ging er nét naast.

Spanje kwam nog met een aanval en Ricky Rubio deed in de laatste seconde een alles-of-niets-poging. Hij schoot vanaf de middellijn nog bijna raak, maar zag de bal de basket uit stuiteren en dus moest overtime gespeeld worden.

Gasol begon heerlijk aan de verlenging met een 5-0 run, maar Mills sloeg terug met een drietje en met een ruime minuut te gaan stond het met 78-78 gewoon weer gelijk, wat ook met zestien tellen op de klok nog het geval was. Mills versierde vervolgens weer vrije worpen en die gingen allebei raak: 80-78.

Dit keer volgde met minder dan vijf seconden te spelen een Spaanse kans om het gelijk te trekken: Gasol mocht aanleggen voor twee vrije worpen. Nummer één was raak (80-79), nummer twee ging er ook in: 80-80 met 4,6 seconden op de klok en de bal voor Australië.

Matthew Dellavedova kreeg in de laatste seconde een kans, maar zijn schot stuiterde van de ring af en dus volgde een tweede overtime. Daarin was Australië gebroken, vooral dankzij twee drietjes van Sergio Llull. Gasol tekende voor 33 punten, Mills kwam tot 32 stuks, maaR Spanje won met 95-88.

Om 14.00 uur beginnen Argentinië en Frankrijk aan de andere halve finale, die ook live te zien zal zijn op Ziggo Sport.