Higuita rondt knappe solo af in Vuelta; Roglic verstevigt leiderspositie

De voorlaatste bergerit in de Vuelta a España is gewonnen door Sergio Higuita. De kleine Colombiaanse klimmer van EF Education First bleef het favoriete groepje net voor in Becerril de la Sierra. Primoz Roglic verstevigde zijn leiderstrui door als tweede over de meet te komen, voor wereldkampioen Alejandro Valverde. Nairo Quintana, die voor de rit als tweede stond in het klassement, verloor één minuut op Roglic, net zoals Tadej Pogacar.

Na de waaierrit van woensdag stond er vandaag de voorlaatste bergrit in de Ronde van Spanje op het programma. De renners moesten 177 afleggen en onderweg lagen maar liefst vier beklimmingen van vierde categorie. Voor de eerste klim begon moesten de renners eerst 25 kilometer over vlakke wegen worden afgelegd. Op die vlakke kilometers werd er stevig doorgereden, maar pas op de eerste klim van de dag werd het eerste kopgroepje gevormd. Dat was vooral het werk van Wout Poels. De Limburger van Team Ineos kwam dan ook als eerste boven op de eerste klim van de dag, voor bergkoning Geoffrey Bouchard, die samen met vijf achtervolgers de aansluiting wist te maken. In de afdaling kwamen nog eens zes renners aansluiten.

Poels, Bouchard, Tao Geoghegan Hart, Louis Meintjes, Jonas Koch, Sergio Higuita, Hermann Pernsteiner, Oscar Rodriguez, Nelson Powless, Omar Fraile, Nelson Oliveira, Nick Schultz en Tobias Ludvigsson waren de namen in de kopgroep en namen een voorsprong van vijf minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma de controle had. Op de voorlaatste klim nam Astana het tempo van Jumbo-Visma over en dat ging dan ook flink de hoogte in. Miguel Àngel López had een plannetje en nadat zijn ploeg het peloton had uitgedund trok de Colombiaan zelf ten aanval. Op de top had hij een voorsprong van twintig seconden op het groepje van Primoz Roglic, waartoe ook de andere klassementsrenners toe behoorde.

Roglic had in het groepje nog steun van zijn Amerikaanse ploeggenoten Powless en Sepp Kuss en het groepje van López zou dan ook niet ver weg geraken, doordat Movistar ook de achtervolging inzette op de Colombiaan van Astana. Nog voor de laatste klim begon was López alweer gegrepen en zaten alle klassementsmannen weer samen.

Ondertussen was Sergio Higuita nog alleen over van de kopgroep. De Colombiaans klimmer begon met anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgende groep, waar de favorieten zich in bevinden. Higuita kon lang zijn voorsprong handhaven, maar in de laatste vijf kilometer versnelde López. Hij kreeg Roglic, Valverde en Rafal Majka met zich mee. Jongerentruidrager Pogacar moest passen, net zoals Nairo Quintana. Ondanks de versnellingen van López kwam Higuita met veertig seconden voorsprong als eerste boven.

Higuita hield zijn voorsprong in de afdaling vol en alleen op het laatste knikje omhoog verloor de Colombiaan wat tijd, maar hield nog altijd vijftien seconden voorsprong over. Roglic won het sprintje voor de tweede plaats en liep daardoor nog twee seconden uit op Valverde.

Quintana verloor één minuut op de andere klassementsrenners, maar de Colombiaan staat nog altijd op de derde plaats, met een voorsprong 45 seconden op zijn landgenoot López.