Kuss bezorgt Jumbo-Visma tweede ritzege in Ronde van Spanje, Roglic doet goede zaken voor klassement

Sepp Kuss heeft de bergrit naar Santuario del Acebo gewonnen. De Amerikaan van Jumbo-Visma was mee gegaan in een vroege vlucht en rondde het af. In het algemeen klassement deed Primoz Roglic goede zaken. Hij was samen met wereldkampioen Alejando Valverde de sterkste van de klassementsrenners. Wilco Kelderman kon de schade beperken en steef naar de achste plaats in het algemeen klassement.

Het beloofde een zware dag te worden voor de niet klimmers in de vijftiende etappe van de Vuelta a España. De renners moesten vier beklimmingen van de eerste categorie over in 154. Vanaf de eerste beklimming maakte Movistar de koers hard. Het resulteerde uiteindelijk in een kopgroep van zeventien renners, met daarbij Marc Soler. Ook andere sterke klimmers als Ion Izagirre en Sepp Kuss waren meegesprongen.

Na de eerste klim was het peloton helemaal uit elkaar gereden, maar uiteindelijk kwam alles weer terug. Het zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep uiteindelijk opliep naar meer dan vijf minuten, waar in het peloton Tony Martin het tempo bepaalde.

Dat duurde tot aan de slotklim en werd de Duitser van Jumbo-Visma voor zijn diensten en konden de klassementsrenners zich laten zien op de Santuario del Acebo. Het was wel duidelijk dat ritwinst er niet in zat voor ze, want de kopgroep had meer dan voldoende voorsprong genomen.

In die kopgroep bleek Kuss duidelijk de sterkste klimmer. Hij reed op de slotklim al vroeg weg en niemand kon de Amerikaan van Jumbo-Visma meer bedreigen. Hij won uiteindelijk met meer dan een halve minuut voorsprong op de nummer twee.

In de groep van de favorieten liet Alejandro Valverde zich al vroeg zien. De wereldkampioen trok snel ten aanval en alleen leider Primoz Roglic mee. De twee raapte één voor één renners van de vroege vlucht op en finishte uiteindelijk net in de top tien. De twee pakte wel veertig seconden op Miguel Angel Lopez en Tadej Pogacar, waardoor ze hun plaatsen verstevigde. Nairo Quintana zakte op de slotklim er wat doorheen, maar de Colombiaanse klimmer staat nog wel altijd op de vijfde plaats in het algemeen klassement.