Zinderende ontknoping World Cup downhill mountainbike

In het Amerikaanse Snowshoe zijn de World Cup-titels voor de mountainbikers op de downhill vergeven. Bij zowel de vrouwen als de mannen was de eindwinnaar nog niet bekend en dus moest nog volle bak gevochten worden op het lastige parcours.

Mannen
Twee Franse mannen streden om de titel: regerend World Cup-kampioen Amaury Pierron en leider Loïc Bruni, die onlangs zijn wereldtitel verdedigde. Bij winst van Pierron zou Bruni tweede of derde moeten worden, bij een tweede plek van Pierron had hij ook nog genoeg aan de vierde plaats. Voor wie het eerst zou willen kijken: hier is de gehele wedstrijd te zien.

Van de toppers was Pierron na een matige kwalificatie de eerste die naar beneden mocht en hij viel werkelijk vólle bak aan. Een fenomenale run leverde hem met afstand de snelste tijd op en dus kon hij toe gaan kijken hoe de rest van de wedstrijd zich zou ontwikkelen. De Zuid-Afrikaanse grootheid Greg Minnaar leek hem aan te vallen, maar verloor op de uiterst technische rotssectie wat tijd en haalde het niet.

Troy Brosnan uit Australië begon ook snel, maar ook hij verloor de nodige tijd op de rotsen en haalde het niet, terwijl de jonge Amerikaan Charlie Harrison het andersom deed: hij verloor wat, was juist bloedsnel op de rotssectie en eindigde maar net boven de tijd van Pierron, waarna alleen Bruni en de Brit Danny Hart nog bovenaan de afdaling stonden.

De ontknoping
Bruni wist dat hij de titel binnen zou hebben als hij minstens de tweede tijd zou noteren, maar hij verloor dik een seconde op de rotsen en wist met moeite nog de derde plek te pakken. Hart begon vervolgens prima aan zijn run en onderin wisten de Fransen hoe het zat: als Hart eerste óf vierde of lager zou eindigen was Bruni kampioen, anders ging de titel naar Pierron.

Het leek erop dat Hart het niet zou halen, maar de Britse oud-wereldkampioen trok ineens een enorme dot snelheid uit de mouw, pakte een voorsprong en snelde naar de winst, zijn eerste van het jaar. Bruni kon zo aan het feest, want hij werd de eerste man sinds Sam Hill in 2007 die zowel wereldkampioen als World Cup-winnaar werd in hetzelfde seizoen.

Vrouwen
Bij de vrouwen, waarvan de gehele wedstrijd hier te zien is, was het in principe vrij duidelijk: het ging tussen Marine Cabirou en Tracey Hannah, en bij een derde seizoenszege van de Française had Hannah genoeg aan een plek in de top-6. Cabirou denderde weer indrukwekkend naar beneden en noteerde met alleen Hannah te gaan de snelste tijd, waarna de Australische het spannend maakte.

Op het laatste tussenpunt noteerde ze de vijfde tijd en dat bleek het aan de finish ook te zijn. Hannah won zo het World Cup-klassement, als eerste Australische vrouw ooit, terwijl Cabirou de slotwedstrijd won. Haar landgenote en kersvers wereldkampioene Myriam Nicole sloot haar door blessures geplaagde seizoen af met plek twee, de Italiaanse Veronika Widmann completeerde het podium.