Mountainbiker Schurter pakt 7e World Cup-titel dankzij eerste shorttrackzege

In het Amerikaanse skiresort Snowshoe is de laatste World Cup van het jaar voor de mountainbikers van start gegaan. Op vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden verreden, zaterdagavond staat de downhill op het programma en zondagavond (Nederlandse tijd) volgt de cross-country.

Bij de vrouwen plaatsten Jenny Rissveds en Kate Courtney halverwege een aanval, waarbij kersvers wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot met moeite aan wist te sluiten. Een ronde later kwam ook de Australische Rebecca McConnell erbij, maar in de laatste ronde kon niemand de verwoestende aanval van Rissveds pareren.

De olympisch kampioene uit Zweden trok een beslissend gat en won voor het eerst in haar loopbaan een shorttrackrace, voor Ferrand-Prevot en Courtney. Anne Terpstra en Anne Tauber kwamen met een vijfde en negende plek net wat tekort om voor het podium te vechten.

Bij de mannen bleef het veld lang bijeen, tot wereldkampioen Nino Schurter in de slotronde de aanval opende. Alleen de Braziliaan Henrique Avancini kon goed volgen, maar hij ging al snel onderuit. Schurter, achtvoudig wereldkampioen, had opvallend genoeg nog nooit een shorttrackrace gewonnen en deed dat nu dus voor het eerst, voor de Fransen Titouan Carod en Jordan Sarrou.

Schurter pakte met zijn zege ook definitief zijn zevende World Cup-titel, bij de vrouwen is de strijd nog spannend: Courtney staat nog vlak achter Jolanda Neff, die slechts zestiende werd, en in principe gaat de titel zondag naar degene die het meest vooraan eindigt.