F3-coureur Peroni vliegt hoog door de lucht in Monza, Shwartzman wint

Robert Shwartzman heeft de eerste van twee Formule 3-races op het circuit van Monza gewonnen. De Russische Prema-coureur verstevigde daarmee zijn leidende positie in het kampioenschap.

De kwalificatie was nogal chaotisch verlopen: de één na de ander reed uiterst langzaam, om zo te proberen in een slipstream het rechte stuk op te rijden en met extra snelheid aan de ronde te beginnen. Dat leverde een rode vlag en uiteindelijk flink wat straffen op, hoewel Christian Lundgaard nog wel op poleposition bleef. Richard Verschoor kreeg géén straf en schoof van de achtste plek op naar de derde startpositie.

De van plek vijf naar twee doorgeschoven Lirim Zendeli pakte bij de start de leiding, voor Lundgaard en Verschoor, die heel even zelfs de leiding leek te pakken. Max Fewtrell volgde op plek vier, maar werd al snel verschalkt door Marcus Armstrong en diens fraaie actie voor de Parabolica, waarna de Nieuw-Zeelander ook Verschoor te grazen nam.

Vooraan werd flink geknokt en Zendeli werd het slachtoffer: hij werd in de Parabolica naar buiten gedrukt en viel met schade terug tot in het achterveld, terwijl Verschoor - die als vierde de Parabolica in dook - de leiding ineens pakte, tot Armstrong die een paar bochten later overnam. Lundgaard moest met schade aan zijn neus afhaken en zelfs naar binnen, Shwartzman en Jehan Daruvala schoven zo door naar plek drie en vier, achter Verschoor.

Na acht ronden werd Verschoor gepakt door Shwartzman, wiens titelrivaal Jüri Vips zichzelf via de auto van Keyvan Andres Soori lanceerde en zich dus uitschakelde. Dat zorgde weinig verrassend voor de safety car, want er moest wat losse rommel opgeruimd worden. Uiteraard kwam de safety car ook weer naar binnen en bij de herstart en dat ging niet soepel voor Verschoor: Daruvala passeerde hem en ook Yuki Tsunoda kwam er langszij.

Niet veel later opende Shwartzman met succes de aanval op teamgenoot Armstrong en met drie ronden te gaan kwam de safety car de baan weer op: Alex Peroni stond met auto en al bovenop de boarding in de Parabolica. Na enig wachten bleek uit de herhaling hoe dat zo tot stand was gekomen: de Australiër kwam buiten de baan terecht, reed over een vreemd soort obstakel aan de buitenkant van de bocht en maakte een joekel van een vlucht, recht de hekken in.

De safety car kwam de baan niet meer af en dus pakte Shwartzman de winst, voor Armstrong en Daruvala.