F2-coureur De Vries gediskwalificeerd na kwalificatie

Formule 2-coureur Nyck de Vries leek zaterdag als vierde te mogen vertrekken tijdens de hoofdrace op het circuit van Monza, maar dat zit er niet in: na afloop van de kwalificatie had de Nederlander door een rekenfout van zijn team niet genoeg brandstof meer aan boord om de nodige tests uit te voeren en daar werd hij voor bestraft.

Alle tijden van De Vries werden geschrapt en hij zal vermoedelijk achteraan moeten starten. De poleposition ging naar Callum Ilott, die een kleine anderhalve tiende sneller was dan Zhou Guanyu. De Vries' teamgenoot Nikita Mazepin start vanaf de derde plek, met in principe Sergio Sette Câmara naast zich. Nicholas Latifi, de voornaamste titelconcurrent van De Vries, noteerde de zevende tijd.

In de Formule 3 ging de poleposition naar de Deen Christian Lundgaard, van het ART-team waar ook De Vries voor rijdt. Lundgaard bleef het Prema-trio Marcus Armstrong, Robert Shwartzman en Jehan Daruvala voor, terwijl Richard Verschoor het met een achtste plek prima deed. Bent Viscaal begint op de 21e plek aan de eerste race van het weekeinde.

De F3 begint zaterdag om 10.30 uur, de F2 gaat na de Formule 1-kwalificatie van start, om 16.45 uur.