Spaanse basketballers imponeren weer niet op WK

Op het wereldkampioenschap basketbal in China heeft Spanje wederom niet echt kunnen imponeren. Tegen Tunesië (101-62) zag het er ondanks de ruime zege niet geweldig uit, Puerto Rico werd met 73-63 ook niet op de pijnbank gelegd en in de laatste groepswedstrijd hield Iran ook lange tijd stand.

Sterker nog, na drie kwarten stonden de Iraniërs op een kleine voorsprong, maar met een 21-12 vierde kwart - onder meer dankzij in totaal zestien punten van Pau Gasol - wonnen de Spanjaarden alsnog. Puerto Rico won de laatste groepswedstrijd met 67-64 van Tunesië, wat betekent dat Spanje en Puerto Rico naar de tweede ronde gaan, terwijl Tunesië en Iran om plek zeventien mogen strijden.

In groep A sloot Polen af met een derde zege. Polen is na 1967 weer terug op het WK en kent geen ontzettend moeilijke groep, maar de 80-63 zege op Ivoorkust leverde wel groepswinst op. Venezuela wist met 72-59 ietwat verrassend van gastland China te winnen en plaatste zich zo net als de Polen voor de tweede ronde, met China en Ivoorkust die voor de troostprijzen gaan strijden.

Het gevecht om winst in groep B ging tussen Argentinië en Rusland en werd gewonnen door de Zuid-Amerikanen van de 39-jarige captain Luis Scola, die in 2004 al het legendarische olymisch goud won met de ploeg. Met negen rebounds hielp hij Argentinië met 69-61 langs Rusland, maar beide landen staan wel in de tweede ronde. Nigeria klopte Zuid-Korea met 108-66, die gaan allebei spelen om de zeventiende plek.

Servië domineerde groep D en onder leiding van Sacramento Kings-speler Bogdan Bogdanovic (31 punten) en zijn teamgenoot Nemanja Bjelica (9 assists, 7 rebounds) werd de voornaamste concurrent Italië met 92-77 geklopt. Angola won na overtime met 84-81 van de Filipijnen en die twee landen spelen maximaal om de zeventiende plek, Italië en misschien wel titelfavoriet Servië gaan de volgende ronde in.

De hoogtepunten van Servië in de eerste ronde (Bron: YouTube)