Koning bezoekt coŲperatie Herenboeren Wilhelminapark

Willem-Alexander brengt woensdagmiddag 11 september een werkbezoek aan de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Op een Herenboerderij produceren de leden samen duurzaam voedsel in een kleinschalig gemengd boerenbedrijf.

Herenboeren Wilhelminapark teelt onder meer tientallen soorten groenten en fruit en houdt kippen, varkens en runderen. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden. De leden van de coöperatie hebben eenmalig geïnvesteerd in de oprichting van het boerenbedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 11 euro per afnemende mond per week. Zij ontvangen dan wekelijks ongeveer 60 procent van hun voeding; groenten, fruit, aardappelen, eieren en desgewenst vlees(waren).

Een aantal initiatiefnemers van de Herenboerderij in Boxtel hebben de stichting Herenboeren Nederland opgericht om het initiatief te verspreiden. Er zijn inmiddels in Nederland op ongeveer 20 locaties initiatieven gestart.

De Koning spreekt tijdens zijn werkbezoek met betrokkenen en bestuursleden van een aantal Herenboerderijen over het managen van het bedrijf, de wisselwerking tussen de leden en de boer en de sociale cohesie. Tijdens een rondgang op de boerderij bekijkt de Koning de teelt en de uitleverplaats waar de Herenboeren tweemaal per week hun producten afhalen.

Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn. In een serie werkbezoeken schenkt de Koning aandacht aan dergelijke initiatieven. De Koning bezocht in 2018 Hilvarenbeek, Amsterdam, Kloosterburen en Wageningen en in 2019 Lieshout en Lierop en Ameland.