Spectaculaire downhill sluit WK mountainbiken af

In het Canadese Mont-Sainte-Anne is zondagavond het wereldkampioenschap mountainbiken afgesloten. Dat gebeurde met de spectaculaire downhill, waar een paar toppers afwezig waren: Nina Hoffmann raakte vorige week tijdens een training in Tsjechië geblesseerd aan haar schouder, Rachel Atherton liep een teenblessure op en de Nieuw-Zeelander Brook Macdonald raakte zwaargewond aan zijn ruggenwervel tijdens een trainingsrun op het WK-parcours - waarna het vier uur duurde voor hij eindelijk geëvacueerd kon worden.

Mannen
Op het mooie Canadese parcours pakte de Zuid-Afrikaanse grootheid Greg Minnaar de leiding, maar de Britse ex-wereldkampioen Danny Hart dook enkele tienden onder zijn tijd. Amaury Pierron uit Frankrijk ging daar weer drie tienden onder, maar toen was het de beurt aan Troy Brosnan. De Australiër denderde naar beneden en was aan de finish maar liefst twee seconden sneller dan Pierron. Regerend tweevoudig wereldkampioen Loïc Bruni ging als laatste naar beneden en de Fransman trok alles uit de kast om Brosnan te kloppen...met succes: met 0,581 seconden pakte hij het goud, voor Brosnan en Pierron.

De gouden run van Loïc Bruni (Bron: YouTube)

Vrouwen
Bij de vrouwen werd het een mooi verhaal voor de Française Myriam Nicole, die dit jaar wegens maandenlang blessureleed nog geen enkele World Cup-wedstrijd reed. Ze zette echter voor de grote favorieten de snelste tijd neer...en niemand kwam er meer aan! De van een blessure teruggekeerde Britse Tahnee Seagrave kwam met 1,204 seconden nog het dichtst in de buurt, Marine Cabirou maakte het Franse feestje compleet door met haar derde plek de Australische World Cup-leidster Tracey Hannah van het podium te houden.

De wedstrijden zijn hier terug te kijken.