Holland Acht roeit naar WK-zilver, brons voor dubbel-twee

In het Oostenrijkse Linz-Ottensheim is zondag het wereldkampioenschap roeien afgesloten, het laatste volledige WK vóór de Olympische Spelen van Tokyo volgend jaar, waar in Oostenrijk flink wat startbewijzen voor te verdienen vielen. Het werd weer een mooie Nederlandse dag, met nog eens twee medailles op het voor Nederland succesvolste WK ooit.

Nederlandse finales en medailles
De Holland Acht begon in de finale relatief rustig, maar op het moment dat het schier onverslaanbare Duitsland gas begon te geven ging Nederland mee. De twee boten konden zich losmaken van de rest en Nederland maakte het de Duitsers zowaar bijzonder lastig. De aanval werd door Duitsland nog nét afgeslagen, maar Nederland pakte een indrukwekkende zilveren medaille, voor de Britten. Ook het olympisch ticket is daarmee binnen: die lag klaar voor de top-5.

In de dubbel-twee kwamen Roos de Jong en Lisa Scheenaard in actie in de finale en dat ging bijzonder goed. Na een relatief rustige start kwam het duo, vorig jaar vijfde, naar voren en in de laatste meters verschalkten ze de om plek drie strijdende Amerikaanse én Canadese boot om zo het brons weg te kapen. Zilver ging naar de nog maar 20-jarige Roemeense dames Nicoleta-Ancuta Bodnar/Simona Geanina Radis, met goud voor de wereldkampioenen van 2017 en de vicewereldkampioenen van vorig jaar: Brooke Donoghue en Olivia Loe uit Nieuw-Zeeland.

Skiffeur Stef Broenink plaatste zich knap voor de finale en begon geweldig: na 1500 meter lag hij zelfs aan de leiding en de eerste Nederlandse WK-skiffmedaille sinds 1966 zat er zeker in. Die kwam echter niet, want Broenink kon het in de slotfase niet volhouden en in een bijzonder mooie strijd ging het goud naar de Duitser Oliver Zeidler, die pas zo'n drie jaar aan het roeien is.

Zilver ging naar de verplicht voor Denemarken uitkomende Sverri Nielsen van de Faeröereilanden en de Noor Kjetil Borch. Griskonis Mindaugas uit Litouwen passeerde Broenink ook nog, plek zes ging naar de Tsjechische legende Ondrej Synek, die zo voor het eerst sinds 2003 níet op het podium stond.

Nederlandse B-finales en olympische startbewijzen
In de dubbel-twee roeiden Amos Keijser en Nicolas van Sprang net als vorig jaar naar de winst in de B-finale. Dat levert ze een olympisch startbewijs op, maar zoals bekend heeft NOC*NSF vaak vrij bizarre extra eisen en ook hier is dat het geval: volgend jaar moeten ze laten zien dat simpelweg bij de wereldtop horen niet genoeg is en moet in de World Cups en/of op het EK nóg een keer een topprestatie geleverd worden.

Datzelfde geldt ook voor Laila Youssifou, die aanvankelijk als reserve voor een van de andere boten op het WK zou verschijnen. De skiffeuse werd zeer knap tweede in de B-finale en heeft het olympisch ticket dus ook binnen, maar ook Youssifou zal volgend jaar voorafgaand aan de Spelen nóg eens in topvorm moeten zijn, waarbij te hopen is dat ze zich niet opblaast voor de Spelen zelf.

De vrouwen acht kwam in de B-finale als derde over de streep en eindigde het toernooi als negende, maar een olympisch ticket was er al niet meer te halen. De opdracht voor hen is moeilijk, maar overzichtelijk: volgend jaar moeten ze op het OKT in Lüzern bij de eerste twee eindigen, een andere optie is er niet.

Finales zonder Nederlanders
De dubbel-twee bij de mannen onderstreepte het ijzersterke roeien van de Chinezen op dit WK: Liu Zhiyu en Liang Zhang gingen er vroeg vandoor en hielden stand tegen de zeer sterke eindsprint van de Ieren Philip Doyle en Ronan Byrne. Het brons ging achter hen naar Miroslaw Zietarski en Mateusz Biskup uit Polen.

De Litouws-Ierse Sanita Puspure verdedigde haar wereldtitel in de skiff met verve. Emma Twigg nam aanvankelijk de leiding, maar de Nieuw-Zeelandse oud-wereldkampioene moest Puspure in de tweede helft voorbij laten gaan. Op enige afstand ging het brons naar de Amerikaanse Kara Kohler.

De vrouwenacht sloot het WK af en dat werd een stukje geschiedenis: sinds 1974 strijden de vrouwen om wereldtitels en voor het eerst in de historie ging het goud naar Nieuw-Zeeland, dat Australië klopte. De Amerikaanse dames wonnen negen van de laatste tien wereldtitels, maar pakten nu brons.